AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 18.09.2018 12:15 > 18.09 12:46

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da uskoro u Srbiju dolazi komesar za migracije Dimitris Avramopulos i da pretpostavlja da će sa Srbijom potpisati statusni sporazum o Fronteksu, graničnoj službi EU.

Dojče Vele je preneo juče da je Avramopulos rekao da su odgovarajući sporazumi već postignuti sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom da pripadnici Fronteksa pomognu njihovim graničnim policijama. Evropski komesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da se pregovara o pristupu Fronteksa teritoriji Srbije i Makedonije, dok je, prema tvrdnjama iz Brisela, to i završeno.

Fabrici je novinarima u Beogradu rekao da Evropska unija s drugim zemaljama u regionu ima potpisan takav sporazum na osnovu kojeg će EU saradjivati sa Srbijom po pitanju migracija.

On je dodao da će to biti sveobuhvatni sporazum o tome kako će Fronteks saradjivati s kolegama iz Srbije.

Na pitanje da li to znači da će Fronteks u Srbiji štiti granice EU od migranata, Fabrici je rekao da taj sporazum ne bi povezivao s takvim pričama i zamolio novinare da sačekaju da komesar objasni detalje sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je novinare da ne šire tračeve i rekla da nikada nije bilo reči o otvaranju nekakvih centara za migrante zbog kojih bi Fronteks u Srbiji branio granice EU.

Ona je dodala da je Srbija u specifičnoj situaciji jer migranti u nju dolaze iz EU kako bi išli dalje u druge zemlje EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ministarstvo unutrašnjih poslova već neko vreme pregovara o sporazumu koji će se ticati Fronteksa.

Joksimović je rekla da Srbija saradjuje s Fronteksom kad je reč o bezviznim režimama koje Srbija ima sa zemljama s kojima ih nema EU, i dodala da Srbija i Fronteks imaju zajednički tim na aerodromu u Beogradu.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan za jačanje Fronteksa koji bi umesto 1.500 službenika do 2020. trebalo da ima 10.000. Pripadnici Fronteksa bi, prema navodima Dojče vela, trebalo da se postave na medjudržavnim granicama u Evropi da pomognu pri patrolama i kontrolama dokumenata. Fronteks će delovati i na teritoriji "trećih država", što znači na Zapadnom Balkanu koji je deo Balkanske rute.

Po novom planu, jedinice Fronteksa bile bi opremljene i avionima, brodovima, oružjem. U praksi bi to, kako prenose izvori Dojče velea, izgledalo tako da neka članica EU, koja očekuje pristizanje velikog broja izbeglica, zatraži pomoć Fronteksa koji bi onda mogao da preuzme kompletnu proceduru postupka o azilu pri čemu konačna odluka ostaje u nadležnosti suverenih država.

Načelnik Sektora za medjunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov danas je demantovao medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o rasporedjivanju pripadnika Fronteksa na granicama Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.