AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 12.10.2018 15:45 > 12.10 15:50

Uprkos zahtevu EU, Nemačka produžila kontrolu granice sa Austrijom

Nemačka je danas, uprkos zahtevu EU, objavila da će za još šest meseci, počev od 12. novembra, produžiti trajanje vanredne kontrole svoje granice sa Austrijom, čime nastoji da smanji broj migranata koji dolaze.

"Želimo da se vratimo na model Šengenske zone bez granica, bez kontrole", rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Eleonor Peterman na redovnoj konferenciji za novinare.

Ali, još postoje "problemi sa zaštitom spoljnih granica EU", dodala je ona, i "još stiže veliki broj sekundarnih ilegalnih imigranata" koji se kreću iz jedne članice Unije u drugu.

Takodje danas, Evropska komisija je pozvala da se "okonča" stalno produžavanje trajanja kontrole državnih granica unutar Šengenskog područja, što je trebalo da bude izuzetna mera.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos je na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu rekao da "ne može da zamisli Evropu sa zatvorenim unutrašnjim granicama" i dodao da "nikada nećemo dozvoliti Evropi da se vrati u svoju prošlost".

Koristeći zakonita odstupanja od načela slobode kretanja u Šengenskoj zoni, kontrolu je 2015. godine uvelo šest zemalja: Francuska, Nemačka, Austrija, Danska, Švedska i Norveška.

Na vrhuncu migrantske krize, u Nemačkoj je 2015. i 2016. godine stiglo više od milion izbeglica.

Nemačka portparolka Peterman je danas rekla da je ove godine preko austrijsko-nemačke granicu u Nemačku ilegalno stiglo više od 7.000 ljudi od početka godine, od čega su 4.000 vraćene.

Odluku o produžavanju trajanja kontrole granice sa Austrijom je doneo ekstremno-konzervativni ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Horst Zehofer čija je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pred opasnošću da na izborima u nedelju u Bavarskoj izgubi apsolutnu većinu.

Od preuzimanja te dužnosti prošle godine, on je izazvao nekoliko kriza Vlade, svaki put zbog njene migracione politike koju on ne smatra dovoljno restriktivnom, te je ugrožena krhka koalicija kancelarke Angele Merkel sa Socijaldemokratama.

Zehofer je juna ove godine pretio da će poslati kući sve migrante koji su ilegalno ušli u Nemačku. I to se pretvorilo u krizu koju je Merkel tada rešila postizanjem kompromisa u EU, koji omogućava sklapanje restriktivnijih bilateralnih sporazuma o imigraciji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.