AAA

REGION | 18.02.2019 17:15 > 18.02 17:32

Bregu i Gabrijel: Kad Zapadni Balkan postigne sporazum o romingu, EU počinje sa smanjivanjem cena

Kada zemlje Zapadnog Balkana postignu novi sporazum o cenama rominga, EU je spremna da počne sa smanjivanjem cena rominga za taj region, od jula ove godine, izjavila je danas evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel u razgovoru s generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Bregu i Gabrijel su razgovarale o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan koji se privodi kraju i koji će regionu doneti nula troškova rominga do leta 2021. godine, saopštio je RCC.

Razgovarale su, kako se navodi, i o regionalnom portalu za istraživanja i razvoj koji je usko povezan s portalima otvorenih podataka šest ekonomija Zapadnog Balkana, o jačoj regionalnoj saradnji u oblasti sajber bezbednosti i uspostavljanju regionalnog centra za edukaciju i istraživanja.

Žene i digitalizacija na Zapadnom Balkanu je tema oko koje su se Bregu i Gabrijel saglasile da je na njoj potrebno raditi, navodi se u saopštenju.

Savet za regionalnu saradnju je spreman da pomogne regionu da uloži veće napore i učestvuje u programima EU otvorenim za Zapadni Balkan, kao što su Evropska sedmica kodiranja, program pripravništva Digitalna prilika, mreža stručnih ureda za uvodjenje širokopojasnog pristupa internetu, program interoperabilnih rešenja za javne uprave, preduzetnike i gradjane ISA2 i lanci blokova EU, dodaje se u saopštenju.

Na poziv ministra za informaciono društvo i upravu Severne Makedonije Damjana Mančevskog, Bregu je prisustvovala zvaničnom otvaranju tehnološkog akceleratora za mlade preduzetnike i inovatore i promociji naučno-tehnološkog parka, u prisustvu premijera Zorana Zaeva, komesarke Gabrijel i ministara za informacione i komunikacione tehnologije iz regiona.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.