AAA

REGION | 08.09.2019 11:55 > 08.09 17:05

Bez ijednog incidenta završena prva Povorka ponosa u Sarajevu


U Sarajevu je danas bez ijednog incidenta završena prva bh. Povorka ponosa, na kojoj je učestvovalo više od hiljadu ljudi.
Član Organizacionog odbora prve Parade ponosa u BiH Branko Ćulibrk izjavio je da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba.

"Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", rekao je Ćulibrk u obraćanju učesnicima Parade ponosa na Trgu BiH.

Prema njegovim rečima, pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno.

"Bezbednost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

Članica Organizacionog odbora Lejla Huremović istakla je da današnja Povorka ponosa "neće promeniti svet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smeti reći svojima bližnjima ko su", dodavši da i takvim osobama ova povorka daje snagu da se može desiti promena.

"Ponos. Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama, danas, više nego ikada do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je Huremović.

U prvoj bh. Paradi ponosa učestvovalo je više od hiljadu ljudi, a medju učesnicima su bili i američki, britanski i nemački ambasadori.

Skup je obezbedjivalo više od hiljadu policajaca, koji su potpuno blokirao centar grada, odnosno rutu kojom se kretala povorka.

Tokom skupa nije zabeležen nijedan incident.

--

Oko 150 gradjana okupilo se danas u parku u sarajevskom naselju Ciglane kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što će se u glavnom gradu BiH održati prva Parada ponosa.

Muhamed Kabahija iz inicijative "Iskorak", koja je organizator okupljanja, izjavio je da je "bar 20 hiljada gradjana trebalo da se okupi i kaže 'ne devijacijama u društvu'".

"Radi se o velikom grehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Zbog čega? Zašto ovi gradjani da to trpe? Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota", kazao je Kabahija za regionalnu N1 televiziju.

On je rekao "da ne zna koja su to prava uskraćena pripadnicima LGBTIQ populacije".

"Mi smo branili i odbranili ovaj grad, oni danas prave paradu, prolaze pored naših svetih mesta… Ne treba tuda da idu. Imaju trgove, poljane. Ne znam kakva im to prava fale, je li im neko tu upada u stanove pa gleda kakav seks imaju. Nemaju ništa manja prava od mene", naveo je Kabahija.

On tvrdi da pripanike LGBTIQ populacije niko ne diskriminiše i da ne zna kakva prava oni još žele.

"Sretao sam u životu dosta ljudi koji su naklonjeni tim stvarima, nikada ih niko nije udario, to je njihov problem. Vandala je uvek bilo i bit će ih, to ne može niko sprečiti", kazao je Kabahija.

Pod sloganom "Ima izaći" danas će u Sarajevu biti održana prva Parada ponosa.

Članovi parade kretaće se od Večne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marijin Dvoru, a iz policije su naveli da ne postoji tačka gde bi moglo doći do susreta učesnika Parade ponosa i gradjana koji su protiv tog skua.

Na ulicama Sarajeva prisutne su jake policijske snage, a uz izuzetno stroge mere bezbednosti, zaustavljen je saobraćaj u ulicama Maršala Tita i Vrbanja.

Iz MUP Kantona Sarajevo saopštili su da je na terenu dovoljno policajaca, ne preciziravši da li ih ima više od 1.100, kako se ranije govorilo u medijima.

Osim policije Kantona Sarajevo, uspostavljena je bliska saradnja s obaveštajnim strukturama, Direkcijom za koordinaciju policijskih tela, federalnim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Na mestu odakle će krenuti Parada ponosa izvršen je kontradiverzioni pregled.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.