AAA

REGION | 09.03.2020 16:35 > 09.03 16:44

I Sinod Grčke pravoslavne crkve u borbi protiv korona virusa

Stalni Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve danas se savetima vernicima uključio u borbu protiv korona virusa, ali je uporedo saopštio da se "nijedna bolest ne prenosi svetim pričešćem".

Sinod je najavio podelu brošura u crkvama i objavio "Preporuke vernicima" s pozivom da "preduzmu sve neophodne mere koje preporuče nadležne državne vlasti, u cilju sprečavanja širenja virusa".

Te mere su: redovno i temeljno pranje ruku sapunom, upotreba alkoholnih antiseptika, držanje distance od svih koji imaju simptome, pažljivo čišćenje površina i "pravilno provetravanje" crkava.

Peta preporuka je da oni sa simptomima bolesti, kao i oni iz zdravstveno rizičnih grupa: sa respiratornim problemima ili dijabetesom ili kardiovaskularnim bolestima, kao i imunosupresivni, "treba da privremeno izbegavaju izlaženje iz svojih kuća ako nije apsolutno neizbežno, i da još više paze na detaljnu ličnu higijenu i čistoću, da izbegavaju mesta masovnog okupljanja, kao i zagrljaje i poljupce, radi zaštite zdravlja sebe i svoje braće".

Svako ko primeti da ima simptome oboljevanja, treba da se javi na telefon 1135, koja 24 sata daje informacije o novom korona virusu ukazao je Sinod Grčke pravoslavne crkve.

Sinod je veći deo današnjeg saopštenja posvetio pozivu "svim vernicima i sveštenicima da pojačaju svoje molitve kako bi sprečili širenje koronavirusa" i uz to "jasno stavio do znanja da Sveta pričest ne može biti uzrok prenošenja bolesti".

O tome se u saopštenju kaže da "za članove Crkve, prisustvovanje božjoj zahvalnosti i pričešče iz zajedničkog Pehara života, naravno ne mogu biti uzrok prenošenja bolesti, jer vernici svih epoha znaju da pohadjanje Božanskog zajedništva, čak i u vreme pandemije, predstavlja, s jedne strane, opipljivu afirmaciju samopredavanja Živom Bogu, a s druge, predstavlja spokojnu manifestaciju ljubavi koja prožima sve ljudsko, a možda i izraz opravdanog straha".

Uz izvod iz Jevandjelja po Jovanu: "Strah ne postoji u ljubavi, a savršena ljubav odagnava strah", Sinod poručuje da "članovi Crkve znaju da je zajedništvo, odnosno povezanost, plod ljubavi i dostizanja slobode upravo zato što ignoriše sumnju, uzdržanost, strahovanja".

Sa sasvim suprotne strane stižu javne rasprave poslednjih dana, izmedju ostalog i o mogućoj zabrani liturgija i pričešća, ocenio je Sinod na današnjem zasedanju.

Tako, navodi Sinod, za "one koji pristupaju dolazeći (u crkve) iz straha od Boga, kao i iz vere i ljubavi, i apsolutno oslobođeni bilo kakve prisile, pričešće, povezujući Hristovo telo i krv, postaje lek besmrtnosti, za oproštenje grehova i za večni život".

Odbacujući "glasine" prema kojima zbog epidemije ne treba ići ni u crkve, Sinod ocenjuje da "od učesnika javnog dijaloga o tome, vernici zaslužuju bar poštovanje prema veri i njihovom izboru da vole bez straha i nesigurnosti".

Stalni Sveti sinod ipak zaključuje da tim svojim stavom Grčka pravoslavna crkva "ne osuđuje nikoga ko strahuje i brine".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.