AAA

REGION | 31.10.2020 11:40 > 31.10 11:40

Liturgija u Cetinjskom manastiru; Joanikije: Vučićev dolazak na sahranu bio bi od velikog značaja

Vernici i poštovaoci Mitropolije crnogorsko -primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) liturgijama i paljenjem sveća odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju, koji će sutra biti sahranjen u kripti hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Administrator mitropolije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenststva, monaha, monahinja i vernika služi u Cetinjskom manastru liturgiju povodom smrti mitropolita SPC.
Liturgiji prisustvuje i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija biće dopremljeni danas u 14 časova u hram Hiristovog vaskrsenja u Podgorci, gde će biti organizovan molitveni doček, saopšteno je iz Mitropolije.

Sahrana će se obaviti sutra. Liturgiju u podgoričkom hramu će služiti patrijarh SPC-a Irinej, dok je u nekoliko gradova u Crnoj Gori proglašen dan žalosti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je juče u bolnici u Podgorici, u 83. godini od posledica korona virusa.

Sinod SPC-a je za administratora Mitropolije imenovao episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija.

Joanikije je ocenio da bi dolazak predsendika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu "bio dobar početak bliskijih odnosa Srbije i Crne Gore".

On je u razgovoru za portal "Borba" kazao da je "običaj da se na sahranu ne zove", ali da "blagonaklono gleda" na eventualni dolazak Aleksandra Vučića.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posetio Crnu Goru i mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih, nego do sada, i boljih odnosa izmedju Srbije i Crne Gore što je nasušna potreba i želja naroda iz obe zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni dogadjaj, a od strane crkve bit će svi rado vidjeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste sa njim isprate u bolji svijet ovog novog Božjeg ugodnika", rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim rečima, dolazak u Podgorcu je najavio je srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik.

Sahrana mitropolita SPC je zakazana za nedelju u 14 sati, a crkva je pozvala vernike da poštuju zdravstvene mere protiv širenja korona virusa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.