AAA

REGION | 08.05.2021 11:45 > 08.05 11:45

Memorijalni centar Srebrenica tražiće od REM-a zabranu emitovanja Ćirilice

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari najavio je da će Regularnom telu za elektronske medije (REM) Srbije podneti prijavu i zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije "Ćirilica" i jutarnjeg programa na Hepi televizji.

U saopštenju Memorijalnog centra navodi se da će zahtev biti upućen zbog poruka urednika i voditelja emisije "Ćirilica" Milomira Marića, kojima se, kako je navedeno, negira genocid u Srebrenici, žrtve rata u BiH i koristi govor mržnje protiv Bošnjaka.
Iz Memorijalnog centra su pozvali predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtev.

U okviru istraživačkog rada na pripremi ovogodišnjeg Izveštaja o negiranju genocida Memorijalni centar uradio je studiju slučaja na primeru komunikacije i poruka prema javnosti iznetih u emisiji "Ćirilica", voditelja i urednika Milomira Marića.

"Cilj studije slučaja je da se prikažu negativna praksa i trendovi širenja zavera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koji su delo televizijskog 'mejnstrima' u današnjoj Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su "javljanje haškog optuženika Ratka Mladića u emisiji, gostovanja ratnih vodja i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, deo uobičajne prakse emisije 'Ćirilica'".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.