AAA

REGION | 30.07.2021 15:55 > 30.07 16:44

Umrla novinarka i publicistkinja Dara Janeković

  • BETAPHOTO/HINA/FaH/Damir SENCAR/MO
  • Foto: Facebook/Dara Janekovic

Jugoslovenska novinarka i publicistkinja Dara Janeković umrla je u Zagrebu 97. godini, saopštilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo.

Janeković je pripadala generaciji novinara koja se afirmisala i stekla ugled u bivšoj Jugoslaviji, godinama je radila kao dopisnica za novinsku kuću Vjesnik iz inostranstva, ali i kao specijalni izveštač s medjunarodnih dogadjaja i s kriznih područja.

Podržavala je anti-kolonijalne i anti-imperijalističke borbe i emancipaciju žena i suprotstavljala se svakom vidu nacionalizma.
Predsednik HND Hrvoje Zovko, u saučešću porodici, naveo je da se HND s tugom oprašta od svoje nekadašnje predsednice i najstarije članice koja će "ostati zapamćena kao jedna od najvažnijih osoba u istoriji HND".

Dara Janeković je rodjena 1924. godine u Stepanovićevu kraj Novoga Sada, studirala je pravo u Beogradu i Zagrebu. Bila je učesnica antifašističke borbe tokom Drugog svetskog rata, od 1941. do 1945. kada je i počela da se bavi novinarstvom. Posle rata radila je na Radiju Jugoslavija u Beogradu do 1953. kada je prešla u Vjesnik.

Tokom karijere intervjuisala je mnogobrojne svetske političare, umetnike i druge uglednike medju kojima su Sirimavo Bandaranaike, Indira Gandi, Norodom Sihanuk, Deng Sijaoping, Ču Enlaj, Anvar el Sadat, Muamer el Gadafi, Ben Bela, Kurt Valdhajm, Miroslav Krleža. Najviše, tri puta, je intervjuisala Josipa Broza Tita i Jasera Arafata.

Janeković je od 1972. do 1977 bila predsednica Društva novinara Hrvatske, a velike zasluge pripadaju joj je za povratak zgrade Novinarskog doma tog društvu.

Borila se za bolji status novinara i više slobode. Dobitnica je brojnih nagrada medju kojima je i Medjunarodna nagrada za reportažu o podeljenoj Koreji pod nazivom "Zaboravljena trideset i osma paralela".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.