AAA

REGION | 20.08.2021 20:55 > 20.08 21:00

U Slovenija otpuštena direktorka javne televizije

Slovenačka javna televizija otpustila je danas svoju direktorku Nataliju Gorščak što je izazvalo zabrinutost medju zagovornicima slobode medija u zemlji, koji strahuju da bi to mogla biti još jedna ofanziva vlade premijera Janeza Janše.


Slovenačka vlada, optužena da kopira autoritarno ponašanje vlade madjarskog premijera Viktora Orbana i čija je zemlja od 1. jula predsedavajuća Evropskom unijom (EU), sve više je na meti kritika zbog napada na slobodu medija.
Janša je ubrzo po povratku na vlast u martu 2020. godine na Tviteru kritikovao izveštaj javne televizije u kojem se kritikuje rukovodjenje vlade epidemijom korona virusa.

Slovenački premijer je tada naveo da u toj televiziji "ima previše novinara koji su previše plaćeni".

Prema navodima uprave televizije, Natalija Gorščak je smenjena zbog "nedostatka vizije i grešaka u upravljanju".

Gorščak je sa svoje strane izjavila da je smenjena jer nije ispunila "zahteve" generalnog direktora Radio-televizije Slovenije Andreja Graha koji je tražio izmene programa i timova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izrazila je početkom jula zabrinutost zbog pretnji slobodi medija u Sloveniji, podsetivši da "slobodni i kritički mediji koji igraju ulogu u praćenju vladinih aktivnosti" predstavljaju "suštinu demokratije".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.