AAA

REGION | 19.06.2017 13:45 > 19.06 13:51

Protest invalida u RS - Ispred zgrade Fonda zdravstva ostavili proteze i štake

Predstavnici ratnih vojnih invalida i amputiraca u Republici Srpskoj danas su ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja RS u Banjaluci ostavili proteze i štake, izražavajući tako nezadovoljstvo procedurom za nabavku pomagala i ostvarivanje prava na banjsku rehabilitaciju.

Ratni vojni invalidi traže pojednostavljenje procedure za dobijanje ortopedskih pomagala, odnosno da dobiju novac za kupovinu, i da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju.

U RS ima oko 1.400 invalida sa telesnim oštećenjima, rekao je novinarima predsednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Vojin Gušić, ističući da je od kraja rata 1995. do danas od posledica ranjavanja umrlo osam hiljada RVI, medju kojima i veliki broj amputiraca i paraplegičara.

On je istakao da im je potrebna rehabilitacija, kako bi im život bio podnošljiviji.

RVI su zatražili da se do jeseni usvoji novi pravilnik o nabavci ortopedskih pomagala.

Predstavnik Organizacije amputiraca "UDAS" Banjaluka Siniša Todorović rekao je da su RVI suočeni sa veoma komplikovanom procedurma nabavke ortopedskih i medicinskih pomagala, koja traje od tri meseca, do pola godine.

Todorović je kazao da RVI traže da im se obezbedi redovna, godišnja rehabilitacija, jer je bilo slučajeva da Fond zdravstva RS, pošto odobri banjsko lečenje, ispostavi račun ratnim vojnim invalidima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da će ratni vojni invalidi dobijati novac za nabavku ortopedskih pomagala od resornog ministarstva, a ne posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, kao sada.

Ali za to, dodao je Savanović, potrebno je izmeniti propise što bi se moglo obaviti do kraja ove godine.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je novinarima da će Fond u narednih mesec dana izmeniti pravilnik o banjskom lečenju, da bi ratni vojni invalidi dobili prioritet.

"Zahtevi ratnih vojnih invalida su opravdani, ali se neke stvari ne mogu rešavati bez dinamike, rokova, sprovodjenja izmena zakona", kazao je on posle sastanka s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem i ministrom zdravlja Draganom Bogdanićem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.