AAA

REGION | 17.12.2017 17:30 > 17.12 19:57

Gradonačelnik Dubrovnika za manje ugostiteljskih stolova u istorijskom jezgru

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je da će na sednici Gradskog veća predložiti da se smanji broj stolova u uličnim "baštama" ugostiteljskih lokala u istorijskom jezgru grada, iako će zbog toga u gradskom budžetu biti pet miliona kuna manje (660.000 evra).

Kako je objavljeno ove nedelje, Franković je rekao da smatra da treba uvesti red, iako će "to biti težak i bolan rez, ali preživećemo".

"Cilj je uvesti red na javne površine, da postoje koridori prolaska. Ne mogu u koridorima s obe strane biti stolovi. Ljudi ne mogu da šetaju kroz restorane, to nije normalno", rekao je gradonačelnik.

Dodao je, kako je prenela agencija HINA, da se minus u gradskom budžetu zbog najavljenog smanjenja broja stolova u baštama na ulicama Dubrovnika neće namirivati povećanjem cene korišćenja javnih površina.

Gradonačelnik je najavio da će se drastično smanjiti i broj štandova za uličnu prodaju razne robe.

"Mi smo Dubrovnik. Ne možemo se pretvarati u grad štandova i jeftinih kineskih suvenira. Moramo biti grad izvrsnosti i izvrsnih turističkih proizvoda", rekao je Franković.

Govoreći o nastojanju za regulisanje poseta brodova za krstarenje, potvrdio je njihov značaj, ali je ukazao da "cilj nije da ugasimo tu vrstu turizma, nego da njime upravljamo i smanjimo broj istovremenih dolazaka (brodova za krstarenje) koji zagušuju Dubrovnik i znatno smanjuju kvalitet usluge".

"Moramo misliti i na sigurnosni aspekt jer šta bi se dogodilo da samo jedna osoba uzme petardu i baci je? Dogodio bi se 'stampedo' i znate, nažalost, koje bi bile posledice", kazao je Franković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.