AAA

REGION | 09.05.2018 17:10

Regionalna platforma oštro osudila napad na Oliveru Lakić

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije je danas osudila brutalni napad na novinarku crnogorskog lista "Vijesti" Oliveru Lakić koja je sinoć vatrenim oružjem ranjena u nogu ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Regionalna platforma traži od predstavnika nadležnih institucija u Crnoj Gori, koji su već osudili napad na Lakićevu, da podju korak dalje i nadju počinioce i, što je još važnije, nalogodavce napada.
"Vijesti" su prenele da je Lakić rekla da joj je jedan muškarac prišao i pucao joj u nogu, a da je videla još dva muškarca kako beže.

Metak joj je prošao ispod desne potkolenice, i njen život nije u opasnosti.

Olivera Lakić je crnogorska novinarka koja je doživela najviše napada i pretnji.

Ispred zgrade u kojoj živi je pretučena i u martu 2012. godine. Takodje, dva puta joj je prećeno 2011, zbog serije tekstova o navodno nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta. I 2014. godine dobila je pretnje osoba bliskih čoveku koji ju je napao 2012.

Crnogorsko tužilaštvo je procesuiralo većinu osoba koje su pretile Lakićevoj, ali nikada nije istraženo ko je bio nalogodavac pretnji i napada. Takodje, nisu uverljivo istražene ni njene tvrdnje o švercu cigareta.

"Od rešavanja ovog slučaja zavisiće budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Ako i ovaj slučaj ostane nerešen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta", kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i zaključila da "država Crna Gora ne sme biti sinonim za mesto gde se na slobodnu reč ide mecima".

Napad na Oliveru Lakić je već treći slučaj napada i pretnji novinarima u Crnoj Gori ove godine, a čak deseti od početka 2017. godine.

Većina najtežih slučajeva napada na novinare nije rasvetljena, a niko u policiji i tužilaštvu nije snosio odgovornost zbog toga.

Napadi i pretnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo gradjana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih gradjana, ukazala je Regionalna platforma.

Regionalnu platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.