AAA

REGION | 01.10.2018 23:00

Programski savet HRT: Zabrinjavajuće stanje programa, novinarskih standarda, etičkih normi

Programski savet HRT je večeras na hitnoj sednici većinom glasova prihvatio zaključak kao "direktno obraćanje javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju programa HRT, nepoštovanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u toj kući".

Kako se ističe u zaključku, prenela je HINA, sednica j bila hitna zbog krajnje ozbiljnih zamerki reprezentativnog strukovnog udruženja Hrvatskog novinarskog društva (HND) iskazanih u saopštenju Ogranka HND na HTV, u kojim se javna radio-televizija proziva zbog marginalizacije i ograničenja novinara u procesima odlučivanja i uređivanja programa, ali i za cenzuru.
Medjutim, uprkos zakonskim i statutarnim mogućnostima i uprkos volji većine, predsednik Programskog saveta nije hteo da na sednicu pozove i predstavnike HND-a, ćime je hitna sednica izgubila prvobitni smisao, piše u zaključku za koji je glasalo šest članova tog saveta, dok su dva bila protiv, predsednik Programskog saveta Zdravko Kedžo nije ni došao na sednicu.

"Izostankom komunikacije pokazuje se prezir i potpuna ignorancija i prema zaključcima Programskog saveta" čija grupa članova podseća da tu praksu zapaža na svim nivoima HRT-a.

Tako je, piše u saopštenju, "na jednoj od nedavnih sednica, Savet usvojio zaključak i preporuku o korišćenju kritičkih naučnih ocena o praksi totalitarnih režima, što je HRT vrlo brzo ignorisala, te opet dopustila revizionističko iskrivljavanje istorije.

U zaključku je ukazano i da Savet HRT-a već dulž vreme kroz predloge, sugestije i zaključke svojih članova upozorava na česta i brojna kršenja programskih načela i obveza propisanih Zakonom, Ugovorom s Vladom Hrvatske, i etičkih i strukovnih normi.

"Kako HRT to sistematski ignoriše, a poruke i zaključci ovog Saveta ne dopiru do javnosti, ovaj je zaključak direktno obraćanje i javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju HRT-ovih programa, te nepoštovanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u toj kući", piše u zaključku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.