AAA

DRUšTVO | 30.10.2018 15:10

YIHR: Osmoro aktivista osuđeno zbog protesta protiv haškog osudjenika Šljivančanina

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) danas je najavila protest za četvrtak povodom odluke Prekršajnog apelacionog suda kojim je potvrdjena presuda za osam aktivistkinja i aktivista YIHR-a zbog, kako je navedeno, kršenja javnog reda i mira na prošlogodišnjoj tribini Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osudjenik Veselin Šljivančanin.

U saopštenju YIHR-a se navodi da protest na platou izmedju zgrade Predsedništva i Starog dvora u Beogradu organizuju "protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava".
YIHR podseća da su njihovi aktivisti na tribini održanoj u Beški početkom prošle godine godine razvili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" i duvali u pištaljke, zbog čega su procesuirani za kršenje javnog reda i mira.

"Prekršajni apelacioni sud je posebno potvrdio deo presude koji navodi da je činjenica da su aktivistkinje i aktivisti Inicijative nakon toga dobili batine potpuno irelevantna za ovaj sud i ovu presudu... Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, predsednik opštine Beška otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama. Tužilaštvo i prekršajni sud nastavili su zadatim putem", ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se i da će osudjeni aktivisti i aktivistkinje podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, i u krajnjem slučaju se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.