AAA

DRUšTVO | 02.11.2018 14:05 > 02.11 14:54

Istraživanje Demostata: Da vlast Vučića ne može da ugrozi niko misli 65 odsto gradjana

Pobedu predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na izborima ne može da ugrozi niko reklo je 65 od 100 ispitanika, a samo jedan odsto misli da to mogu učiniti Savez za Srbiju i Gradjanski blok 381, pokazalo je istraživanje Demostata čiji rezultat je predstavljen danas.

Ta anketa telefonom je sprovedena od 8. do 17. oktobra, a obuhvaćeno je 1.200 gradjana.

Neka nova partija s novim liderom mogla bi da promeni političku sliku u Srbiji i utiče na vlast SNS reklo je 16 odsto ispitanika.

Sociolog i rukovodilac tima za istraživanje Srećko Mihailović kazao je da te rezultate ne bi trebalo tumačiti kao rejting, već je kao "izborni optimizam i pesimizam".

"Očigledno je da su pristalice opozicije u Srbiji defektitički orijentisane i da ne veruju u mogućnost da neko Naprednjake i Vučića smeni s vlasti", objasnio je Mihailović.

Dodao je da su na slične podatke nailazili u istraživanjima 1990-ih godina, kada javno mnjenje nije verovalo u mogućnost smenjivanja vlasti predsednika Slobodana Miloševića.

S programom Saveza za Srbiju nije upoznato 57 odsto ispitanika, a 16 odsto je reklo da je prilično ili osrednje upoznato.

"Možda 16 odsto nije loš rezultat s  obzirom na medijsku isključenost Saveza i njegovu medijsku i političku stigmatizaciju", rekli su autori istraživanja.

Programski direktor Demostata Zoran Panović je ocenio da Srbija, posle tri decenije od uvodjenja višepartiskog sistema, može doći u "bizarno stanje" da nema interesovanja za takav politički sistem, a rekao je da se jednopartijski uvek uvodio nasilnim putem.

"Od opozicije se stalno očekuje da ponudi alternativni model stabilnosti. Nekim gradjanima očigledno treba objašnjavati kao deci to što će nam vratiti državu narodu, osloboditi medije i vratiti poverenje u pravni sistem, to ne znači da će vam neko oterati Lidl i zabraniti da gledate rijalitije", rekao je Panović.

Na pitanje "Da li će nam biti bolje?", 65 odsto je kazalo da se nada da će biti uskoro, a 22 odsto da "može samo da bude gore", što autori istraživanja tumače kao "dominaciju nade u boljitak".

"To je dobra osnova za opstanak postojeće vlasti koja je uspela da gradjanima ulije nadu u boljitak", rekao je Mihailović.

Radi potrage za bolje plaćenim poslom, ljudi odlaze iz Srbije  misli 76 odsto ispitanika, a 13 odsto da je razlog odlaska što im se "ovde smučilo".

Najpotrebnije da bi se čovek zaposlio u Srbiji je članstvo u partiji na vlasti reklo je 48 odsto ispitanika, što autori istraživanja povezuju s tim da oni koji nemaju nade, češće odgovaraju da za zaposlenje nisu dovoljne dobre ocene, vrednoća i sposobnost.

Za 41 odsto gradjana Srbije jasan pojam razgraničenja

Za 41 odsto gradjana Srbije pojam razgraničenja na Kosovu i Metohiji je jasan, a 39 odsto ispitanika reklo je da im nije jasna ta ideja o rešenju kosovskog pitanja, pokazalo je istraživanje Demostata koje je danas oredstavljeno.

Istraživanje je sprovedeno od 7. do 18. oktobra, a učestvovalo je 1.200 ispitanika.

Dijalog sa Kosovom podržava 79 ispitanika, dok 12 osto misli da je bolji zamrznuti konflikt i čekati bolja vremena.

Iako su gradjani za dijalog, 61 odsto se ne slaže sa idejom razmene teritorija, koja bi podrazumevala razmenu severa Kosova za Preševsku dolinu.

Za 76 odsto ispitanika neprihvatljivo je da za nezavisnost Kosova kompenzacija bude prijem Srbije u Evropsku unija.

Utvrdjeno je i da 66 odsto ispitanika ne bi podržalo da Republika Srpska postane deo Srbije, a da zauzvrat Kosovo bude nezavisno.

U "unutrašnjem dijalogu" o Kosovu nije postignuto ništa, smatra 41 odsto gradjana, a 19 odsto je kazalo da to ne zna, dok 46 odsto ispitanika ponavlja da je za "punu normalizaciju odnosa potvrdjenu pravno obavezujućim sporazumom".

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da se postavlja pitanje da li je "ta politika svesno vodjena ili je to rezultat njene neuspešnosti".

Programski direktor Demostata Zoran Panović kazao je da gradjani u stvari "prećutno govore" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nije izašao s jasnim planom" o rešenju ksoovskog problema, a prećutno "svi znaju šta ono znači".

"Gradjani Srbije nisu spremni da podnesu 'žrtve' za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamene Preševske doline za sever Kosova, ništa suštinskog da se promeni... To je prilično tvrda pozicija", ukazao je Panović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.