AAA

DRUšTVO | 07.11.2018 13:30 > 07.11 13:45

Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

Medijska koalicija danas je osudila napade poslanika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije na dnevni list Danas i navela da oni predstavljaju "još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista".

"Praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika", piše u saopštenju Koalicije.

Udruženja okupljena oko Medijske koalicije su ponovila da je prvi i najvažniji zahtev u pregovorima sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima, da predstavnici vlasti "odmah prestanu da prozivaju, vredjaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost".

"Takodje smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, strane agente i izdajnike", dodala su udruženja.

Podsetili su na jučerašnje dogadjaje u Skupštini Srbije, kada je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".

Koalicija je dodala da je potom Martinovićev zamenik Vladimir Orlić konstatovao da su "list Danasoid" i novinari tog lista "sramota za srpsko novinarstvo".

"Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja i jedan od retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti", piše u saopštenju.

Dodaje se da ovakvi incidenti dovode u pitanje "smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije".

Potpisnici saopštenja su dodali da su o svemu obavešteni OEBS, Evropska komisija, Savet Evrope i druge medjunarodne organizacije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.