AAA

DRUšTVO | 11.11.2018 10:45

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji će danas nizom manifestaija biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kao i u mnogim zemljama širom sveta.

Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, u ime Vlade Srbije predvodiće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Ceremoniji, zakazanoj za 11 sati, prisustvovaće i predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, Beograda, diplomatskog kora.

Povodom Dana primirja u hramu Svetog Save na Vračaru oglasiće se zvona u 12.30.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u Srbiji se praznuje od 2012. godine neradno, a obeležava se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj gde će danas biti održana ceremonija čiji je domaćin predsednik Emanuel Makron i kojoj će prisustvovati i srpski presednik Aleksandar Vučić.

Pod nazivom "Dan sećanja" ovaj dan se obeležava i u zemljama Komonvelta, a pod imenom "Dan veterana" u SAD.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.