AAA

DRUšTVO | 21.11.2018 10:15 > 21.11 10:41

Medjunarodni dan deteta u Somboru obeležila i deca migranti (VIDEO)


Somborski edukativni centar, zajedno sa decom migrantima iz Iraka koji borave u Prihvatnom centru u Somboru, obeležio je Medjunarodni dan deteta i Medjunarodni dan borbe protiv nasilja.

Program u prostorijama Madjarske gradjanske Kasine u Somboru u utorak uveče započeo je predstavom "Interkulturna komedija za sve uzraste" u izvodjenju Dramske sekcije Centra za kulturu i obrazovanje "Sonta".

Deca su nakon predstave priredila izložbu likovnih radova koji su prikupljeni na konkursu pod nazivom "Iskorak iz nasilja", na kome su učestvovala i deca migranti iz Sombora, a dvoje od njih je medju nagradjenim i pohvaljenim učesnicima konkursa.

Izvršni direktor Somborskog edukativnog centra Srdjan Vlaškalić rekao je da se od 2009. godine bave unapredjenjem položaja mladih i dece, medju kojom su i ona iz marginalizovanih grupa, afirmacijom njihovih prava i prevencijom nasilja.

"Medjunarodni dan deteta obeležavamo od 2012. godine, a ove godine prvi put saradjujemo sa organizacijama koje se trude da migrantima olakšaju položaj", rekao je Vlaškalić.

Dodao je da je "oberučke prihvaćen poziv za saradnju sa Medjunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji".

"Želimo da kroz kreativne aktivnosti povežemo decu migrante sa stanovništvom lokalne zajednice", rekao je Vlaškalić.

Deca na taj način, kako je rekao, kvalitetnije provode slobodno vreme.

Feisal Abešer iz IOM-a rekao je da je saradnja sa Somborskim edukativnim centrom izuzetno dobra i da su održane dve radionice, dramska i likovna, kako bi se deca bolje uključila u obeležavanje Medjunarodnog dana deteta.

"Posebno nas je obradovalo to što su dvoje dece, Melek Bavar i Aram Ali, medju nagradjenim i pohvaljenim za likovni rad", rekao je Abešer.

Pohvaljeni dečak Aram Ali (11) rekao je agenciji Beta da voli da crta i slika i da to čini kad god ima slobodnog vremena.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.