AAA

DRUšTVO | 11.12.2018 16:15 > 11.12 17:09

Dragan Sikimić: Potrebno je da celo društvo doprinese borbi protiv korupcije

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas da prevencija u borbi protiv korupcije predstavlja jedan od najznačajnijih metoda borbe, ali da je za prevenciju "neophodno da celo društvo pruži svoj doprinos".

"U borbi protiv korupcije putem prevencije je potreban konsenzus, potrebno je da celo društvo doprinese borbi. Računam na gradjane, organizacije civilnog društva i medije", izjavio je Sikimić. 

On je za agenciju Beta izjavio da prevencija "daje sporije ali dugoročne rezultate" i da Agencija radi na novoj Strategiji koja će poboljšati odnos sa gradjanima i organizacijama i komunikaciju sa medijima.

Sikimić je ovom prilikom najavio medjunarodnu konferenciju o prevenciji, kojom će obeležiti i 9. decembar odnosno Medjunarodni dan borbe protiv korupcije i koju će zajedno organizovati Agencija sa misijom OEBS-a u Srbiji i ambasadom Italije u Srbiji. 

Na konferenciji će govoriti i predsednik Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) Marin Mrčela. 
"To je medjunarodna konferencija posvećena prevenciji odnosno primeni mehanizama prevencije. Očekujemo veliki broj visokih predstavnika agencija i tela za borbu protiv korupcije", rekao je Sikimić.

On je istakao će se konferencija usmeriti na razmenu iskustva i praksi koja se primenjuju u različitim evropskim zemljama i da će na taj način "učiti jedni od drugih". 

"Značajan nam je rad u GRECO-u, prošle nedelje smo bili na redovnoj sednici Grupe, gde smo podneli izveštaj koji će biti razmatran u martu naredne godine, gde će kao jedan od govornika biti predsedavajući GRECO-a Mrčela", rekao je Sikimić i ocenio to kao "podstrek ispunjavanju preporuka GRECO-a".

Na konferenciji će biti izloženi i dečiji crteže na temu "Stop korupciji" koju je organizovala ambasada SAD u Srbiji, a Agencija će takodje deliti i promotivni materijal nedavno pokrenute kampanje "LAP za jači integritet" koja se odnosi na lokalne antikorupcijske planove.

Agencija će sledeće godine duplirati broj zaposlenih

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić je izjavio danas agenciji Beta da očekuje još efikasniji rad Agencije sledeće godine, zato što će ona imati veća novčana sredstva i veći broj zaposlenih. 

"U narednoj godini, Agencija će imati veća budžetska sredstva za rad, imamo i novi pravilnik o sistematizaciji koji će omogućiti dupliranje ljudskih kapaciteta", kazao je on.  

Sikimić je rekao da postoje velike šanse da Agencija, pored tih sredstava, dobije i novu zgradu.  

U Ageniciji smatraju da će ovom sistematizacijom ojačati kapaciteti Agencije i da je to uskladjeno sa ključnim preporukama iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije doneta je 27. novembra ove godine na sednici Odbora za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Direktor Sikimić izabran je za jednog od dva potpredsednika Mreže institucija za prevenciju korupcije, kojom predsedava Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije Republike Italije, a drugi potpredsednik je Agencija za borbu protiv korupcije Republike Francuske. 

"U oktobru ove godine osnovana je nova Mreža agencija i tela za borbu protiv korupcije odnosno prevenciju gde imam čast da istaknem da je Srbija jedan od dva potpredsednika. To je izuzetno značajan rezultat i Agencije i Republike Srbije", kazao je on.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.