AAA

DRUšTVO | 12.12.2018 12:40 > 12.12 12:50

Deca migranti i deca iz Subotice zajedno prave novogodišnje čestitke

Deca migranti i deca iz Subotice povodom Medjunarodnog dana migranata, 18. decembra, sutra će zajedno praviti čestitke u subotičkoj predškolskoj ustanovi "Naša radost".

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Delegacija EU u Srbiji su danas najavili da će ta akcija omogućiti migrantskoj deci koja borave u Prihvatnom centru, i deci Subotice da se upoznaju ukrašavajući čestitke koje će 18. decembra poslati na 900 adresa širom Srbije, čime će podsetiti na veliki i globalno rastući broj migranata.

U sklopu radionice, Udruženje Socijalne perspektive predstaviće i "tihe knjige" "Maštalice" koje su izradile migrantkinje u Azilnom centru Bogovadja.

Sve to je u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, a sprovode Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) i Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije, uz podršku lokalnih partnera u gradovima u kojima borave migranti.

Deca su četvrtina od oko 3.800 migranata u 11 prihvatnih i pet azilnih centara u Srbiji. Više od 300 migrantske dece pohadja škole, a 40 ide u vrtiće.

Prosečan period boravka migranata u Srbiji je od godinu i po do tri godine.

U svetu, po podacima za 2017. godinu, 250 miliona ljudi boravi u zemlji u kojoj nisu rodjeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.