AAA

DRUšTVO | 14.12.2018 16:25 > 14.12 16:40

Deca migranti videla na Hemijskom fakultetu lažno zlato, duha iz boce, kako voda pali vatru (VIDEO)


Deca migranti iz Centra za azil u Krnjači su danas posetila Muzej i laboratoriju Hemijskog fakulteta u Beogradu, gde su im objašnjeni eksponati i naučni eksperimenti. "Deca su videla bočice stare više od 150 godina, eksponate i instrumente koji su se nekad koristili u hemijskoj laboratoriji", kazala je studentkinja Sladjana Savić koja je provela decu kroz Muzej i dodala da ih je najviše zanimao "lažno zlato" mineral gvoždje sulfida.

Student Bojan Djokić pokazao je gostima neke od hemijskih ogleda kao što su "hemijski duh iz boce", veštačka krv, "voda vatru pali".

"Naučili smo ih da požari koji su nastali paljenjem električnih instalacija ne mogu da se ugase vodom", rekao je on.

Hena Ahmedi je rekla da joj se dopala poseta jer želi da postane lekarka, a da joj je u Srbiji, gde je već dve godine, "nekada dobro, a nekada loše, jer živi u kampu".

Farhad Nuri kazao je da mu se najviše dopalo što je na Hemijskom fakultetu video so, zlato i bakar.

"Imam 12 godina i dolazim iz Avganistana. Hemija je zanimljiva, ali bih ja voleo da se bavim fudbalom", rekao je Nuri i dodao je da želi da ode u Švajcarsku jer mu tamo živi stric.

Današnju posetu Hemijskom fakultetu organizovala je Medjunarodna organizacija za migracije u partnerstvu s Komesarijatom za izbeglice i migracije, u okviru Podrške EU gradovima i opštinama u kojima borave migranti.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.