AAA

DRUšTVO | 27.12.2018 17:30

Nacrt medijske strategije predat Ani Brnabić


Članovi Radne grupe za izradu medijske strategije predali su danas Nacrt medijske strategije premijerki Ani Brnabić, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je po dobijanju Nacrta strategije zahvalila svim članovima Radne grupe i medjunarodnim institucijama na učešću u izradi dokumenta i ocenila da je važna transparentnost i inkluzivnost celog procesa.
U saopštenju Vlade navodi se da će Nacrt strategije biti dostupan svim gradjanima početkom naredne godine pošto nadležni vladin organ usvoji program javne rasprave.

"Medijska strategija, odnosno Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, predstavlja dokument koji daje okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja.

Nova Radna grupa za izradu medijske strategije formirana je 18. juna na sastanku Brnabić i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja Vladi Srbije, kada je za predsednika izabran Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

Tada je i dogovoreno da se Radna grupa sastoji od devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

Pored članova Radne grupe, u izradi Medijske strategije bio je uključen veliki broj eksperata, predstavnika medjunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, medija, medijskih javnih servisa, akademske javnosti i drugi.

U Novom Sadu je 17. i 18. decembra održana i profesionalna debata, u kojoj je učestvovalo više od 120 predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, medija, akademskih institucija, organizacija civilnog društva i drugi.

Proces izrade Medijske strategije podržala je Misija OEBS-a u Srbiji, kao i Delegacija EU u Srbiji, ambasada Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.