AAA

DRUšTVO | 28.12.2018 11:30 > 28.12 12:45

Bivši šef Dačićevog kabineta oslobodjen optužbi o odavanju podataka Šariću

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu oslobodilo je danas Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića, optužbe da je podatke o prisluškivanju i praćenju dostavljao kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Optužbe su oslobodjeni i nekadašnji načelnik za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP-a Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović poznat u medijima kao Miša banana.

Obrazlažući presudu, predsedavajući veća sudija Danko Laušević rekao je da tužilaštvo nije dokazalao da su okrivljeni počinili krivična dela za koje se terete i dodao da se u navodima tužilaštva uočava kontradiktornost.

Nije moguće, kako tužilaštvo tvrdi, da su Štrbac i Radulović podstrekavali Lazarevića na odavanje službene tajne, ako su svi oni članovi organizovane kriminalne grupe.

Laušević je rekao da nema dokaza da je Lazarević odavao službene podatke o prisluškivanju i praćenju niti da je član kriminalne grupe.

Prema rečima Lauševića, svedok Mile Jerković nije imao neposredna saznanja da je Lazarević odavao takve podatke Šarićevoj grupi, već se pozivao na razgovor sa Štrbcem.

"Ni taj iskaz, ni odbrana Štrbca, nisu potkrepljeni dokazima pa ih nije bilo moguće proveriti", rekao je Laušević.

On je podsetio i da je Apelacioni sud izdvojio snimke razgovora Lazarevića sa drugim okrivljenima i dodao da nema drugog dokaza o njihovoj sadržini.

Govoreći o Borisu Gari, on je naveo da su tužiočevi navodi paušalni.

"Nema dokaza da su njegove radnje dovele do štete za službu, što bi bilo krivično delo, već mogu da predstavljaju povredu radne obaveze", rekao je sudija.

Tužilaštvo je zatražilo dodatni rok za podnošenje žalbe.

Zamenik tužioca koji zastupa optužnicu u ovom predmetu Saša Ivanić zatražio je da se rok za žalbu produži. Advokat Vladan Zečar, branilac Lazarevića, rekao je da je presuda zakonita i pravedna.

"Ipak nisam naročito zadovoljan jer je postupak vodjen protiv nevinog čoveka", rekao je Zečar, dok Lazarević nije davao izjave novinarima.

U drugom postupku Štrbcu se sudi da je, kao advokat, za Šarića kupovao firme i tako prao novac od prodaje droge.

Specijalni sud je nedavno Radulovića, koji je u bekstvu, osudio da je svojim brodovima drogu za Šarića prebacivao iz Južne Amerike u Evropu.

Specijalni sud nedavno je Darka Šarića prvostepeno osudio za šverc više od 5,5 tona kokaina u postupku kojim je bio obuhvaćen i Radulović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.