AAA

DRUšTVO | 22.01.2019 16:00 > 22.01 16:00

Stručnjaci: 2060. biće 21 odsto manje stanovnika u Srbiji nego 2015.

Srbija će do 2060, prema očekivanjima evropske statističke agencije Eurostat, imati 21 odsto stanovnika manje nego 2015. godine, što je svrstava medju evropske zemlje sa najvećim očekivanim smanjenjem broja stanovnika, rečeno je danas na panelu o demografskim promenama u Srbiji.

"Poslednji raspoloživi podaci iz 2017. godine pokazuju da se trend snažnog i kontinuiranog procesa demografskog starenja u Srbiji nastavlja. Prosečna starost u Srbiji 2017. iznosila je 43 godine, a udeo u stanovništvu starijih od 65 godina dostigao je 19,6 odsto", kazala je predstavnica Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Sekulić.
Ona je navela da je pre gotovo sedam decenija stanovništvo Srbije bilo jedno od najmladjih u Evropi, kada je udeo starijih od 65 godina bio 5,6 odsto, a prosečna starost je iznosila 29,1 godinu.

"Najintenzivnije starenje desilo kao posledica političke i ekonomske krize u Srbiji tokom poslednje decenije 20 veka, obeleženo velikim iseljavanjem mladjeg stanovništva, odlaganjem radjanja i jakim padom fertiliteta", rekla je Sekulić.

Prema njenim rečima, stopa fertiliteta, odnosno prosečan broj dece koji u reproduktivnom dobu radja jedna žena, u Srbiji je u 2017. godini bio 1,48, dok je za održanje broja stanovnika neophodno da stopa fertiliteta bude 2,1.

"Dostignuti fertilitet je takav da duže od pola veka, od 1956. godine ne obezbedjuje ni prostu reprodukciju stanovništva, a od početka 2000–ih  je za oko 30 odsto manji od nivoa neophodnih za zamenu generacija", rekla je predstavnica RZS-a.

Srbija se, kako je dodala, po prosečnoj starosti stanovnika od 43 godine nalazi u grupi evropski najstarijih država, čija je satrost iznad 43 godina, medju kojima su i Slovenija sa 43,5 i Hrvatska sa 43,4 godine.

Po podacima za 2017. godinu pet, država sa najstarijim stanovništvom su Nemačka, Italija, Portugal, Grčka, dok najnižu prosečnu starost stanovništva imaju Turska sa 31,4 i Albanija sa 35,6 godina, a slede ih Moldavija, Island i Irska.

Najstarije stanovništvo u Srbiji, čija je prosečna starost veća od 49 godina, imaju opštine Crna Trava, Gadžin Han, Rekovac, Svrljig , Ražanj i Babušnica, dok se kao demografski najmladja izdvaja opština Preševo čije je stanovništvo prosečno staro 32,1 godinu, potom slede Tutin, Bujanovac, Novi Pazar.

Na skupu je rečeno i da je starenje stanovništva povećalo stopu zavisnosti starog stanovništva, pa se tako sad u Srbiji na 100 ljudi radnog uzrasta, u koje spadaju oni od 15 do 54 godine, dolazi 30 starih, a prognozira se da će 2060. njihov broj porasti na 57.

Rezultati projekcije stanovništva Srbije do 2060. godine, koji je izradio RZS, ukazuju da će u i narednim decenijama stanovništvo biti izloženo procesu demografskog starenja po svim parametrima.

"Dalje starenje populacije je sigurna budućnost Srbije", kazala je Sekulić i navela da će, prema istraživanjima, 2060. godine gotovo svaki treći stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina.

Na skupu je rečeno i da pored toga što Srbije ima Strategiju podsticaja radjanja i dalje se simbolično bavi problemom siromaštva porodica sa decom.

Navedeno je i da deca u Srbiji imaju i značajno višu stopu rizika od siromaštva (30 odsto) u odnosu na opštu populaciju, a siromaštvo je posebno izraženo u porodicama sa četvoro i više dece.

Ocenjeno je da država treba da napravi sveobuhvatnu strategiju kojom će postići više radjanja, smanjenjiti smrtnost, smanjiti iseljavanja, ali i podstaći veće useljavanje, odnosno povratak onih koji su otišli iz zemlje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.