AAA

DRUšTVO | 08.02.2019 13:30 > 08.02 13:52

Održana radionica Kad majice pričaju priče za migrante iz Prihvatnog centra u Adaševcima (VIDEO)


Migranti iz Prihvatnog centra u Adaševcima kod Šida danas su učestvovali u radionici "Kad majice pričaju priče", u okviru koje su na prednjem delu majica naslikali kako zamišljaju svoju budućnost.

Specijalni pedagog Dragan Veselinović rekao je agenciji Beta da radionica traje dva dana, a ima za cilj da migranti verbalizuju i oslikaju svoje emocije, moguće strahove i očekivanja.

"U okviru psihosocijalnog bloka radionice, prvog dana smo sa migrantima razgovarali o njihovoj prošlosti, odnosno zemljama i gradovima odakle dolaze i o razlozima zbog kojih su ih napustili i kakve emocije imaju u odnosu na njih. Onda smo prešli na kreativno-manuelni blok, kada su migranti oslikavali poledjinu majice simbolom koji predstavlja tu njihovu prošlost i vezu sa mestima iz kojih dolaze", objasnio je Veselinović.

On je kazao da su migranti danas govorili o zemljama u koje žele da odu i kako planiraju da se prilagode novom socijalnon okruženju.

"Razlozi zbog kojih su migranti napustili svoje domove su uglavnom bezbednosni. Retko ko pomene razloge ekonomske prirode, iako su i oni zastupljeni", naveo je Veselinović.

On je rekao da su migranti u okviru kreativno-manuelnog dela današnje radionice na prednjem delu majice naslikali simbol koji je vezan za njihovu budućnost.

"Često su to motivi zastava država u koje idu ili dresovi fudbalskih klubova, pošto mladji obično žele da budu fudbaleri", kazao je Veselinović.

Po njegovim rečima, većina migranata planira da ode u Nemačku, Holandiju, Švedsku, Belgiju, Francusku i Veliku Britaniju.

"Što se tiče budućnosti njihova stremljenja su slična. Uglavnom žele da odu iz Srbije iz ekonomskih razloga i uglavnom im nije bitno šta će u budućnosti da rade", ukazao je Veselinović.

Dodao je da je "svima bezbednost dece i njihova budućnost" na prvom mestu.

"Oni smatraju da će na Zapadu imati veće šanse i mogućnosti da njihova deca bolje žive", rekao je Veselinović.

Po njegovim rečima, dvodnevna radionica "Kad majce pričaju priče" održana je u skoro svim prihvatnim centrima u Srbiji u kojima borave migranti.

Migrantkinja Mariam Šišegar rekla je da u Srbiji boravi osam meseci, ali da želi da pronadje način da je napusti.

"Želim da odem u neku skandinavsku zemlju, ali ne znam šta me čeka u budućnosti i da li će to uopšte biti moguće", kazala je ona.

Dodala je da "Srbija ima lepe i dobre ljude", ali da živeti u kampu nije lako.

Radionicu je organizovala Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.
Ceo materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.