AAA

DRUšTVO | 28.02.2019 11:50 > 28.02 13:07

UNS i NUNS: Istražiti prekid signala u Brusu dok je gostovala Marija Lukić na TV Prva. Operater: Signala ponovo ima od jutros


Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas hitnu istragu i rasvetljavanje svih okolnosti prekida emitovanja kablovske televizije u Brusu u vreme emisije TV Prva "Život priča", u kojoj je gošća bila Marija Lukić koja je optužila za polno uznemiravanje predsednika opštine Brus Milutina Jeličića.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, na društvenim mrežama u to vreme pojavila se informacija da signala nije bilo zato što je nestala struja u blizini Doma kulture u Brusu gde se nalazi repetitor, ali je tom udruženju u EPS-u rečeno da "nije tačno da su oni isključili struju".

"Pretpostavljamo da je neko u zgradi Doma kulture isključio struju, a to nema veze sa EPS-om", rečeno je UNS-u.

Kako je UNS-u rekla novinarka TV Prva i autorka emisije "Život priča" Tatjana Vojtehovski, "to je deo ponašanja lokalnog moćnika".

"Kabadahijsko ponašanje predsednika opštine Brus govori da može i da isključi struju kako se ne bi gledala emisija i da mu niko ništa ne može. Ovo je pritisak na slobodu medija", rekla je UNS-u Vojtehovski.

UNS je podsetio da je članom 149 Krivičnog zakonika za sprečavanje ili ometanje emitovanja televizijskog programa zaprećena kazna zatvora do godinu dana i poziva nadležne da hitno utvrde ko stoji iza ovog incidenta.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas saopštilo da je šokirano sabotažom kojom je gradjanima Brusa i okoline onemogućeno da gledaju emisiju "Život priča" čija tema je bila seksualno uznemiravanje Marije Lukić od predsednika opštine Brus Milutina Jeličića.

"NUNS ukazuje da sprečavanje emitovanja programa predstavlja krivično delo te da je Krivičnim zakonikom (član 149.) za to delo predvidjena kazna do godinu dana zatvora, odnosno do tri godine zatvora ukoliko je delo učinilo službeno lice u vršenju službe", navodi se u saopštenju.

NUNS je naveo da je, prema informaciji Prve televizije, sinoć tokom emitovanja emisije "Život priča" Brus ostao bez televizijskog signala.

Prema nezvaničnim saznanjima Prve, predsednik opštine je prvo tražio od lokalnog kablovskog operatera da isključi signal Prve TV. Nakon odbijanja distributera da to učini, isključena je struja u Domu kulture gde se nalaze repetitori.

NUNS je podsetio da je sudjenje Milutinu Jeličiću za seksualno uznemiravanje Marije Lukić počelo 7. februara odlukom sudije Osnovnog suda u Brusu Mladena Tipsarevića da novinarima ne dozvoli da prisustvuju glavnom pretresu čak ni kao gradjani.

Signal kablovskog operatera u Brusu od jutros proradio

Signal kablovskog operatera Siti servis (City), preko koga većina gradjana Brusa prati kablovsku televiziju pojavio se jutros, nakon što je sinoć nešto pre 22.00 nestao, što je na društvenim mrežama protumačeno kao pokušaj da se spreči gledanje ispovesti Marije Lukić, emitovane u to vreme na TV Prva.

Marija Lukić je žena koja je prijavila predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, a u toku je sudski postupak u kome se njemu sudi zbog optužbi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje.

Vlasnik kablovskog operatera u Brusu, Siti servisa, Zoran Radojković rekao je danas agenciji Beta da je ekipa tog operatera sinoć, nakon što im je javljeno da nema signala, otišla do Doma kulture i videla da cela zgrada nema struju.

"Mi smo zakupci poslovnog prostora u Domu kulture, tu nam se nalazi kablovska stanica. Sinoć nešto pre deset sati nestala je struja u celom objektu, zvali smo domara koji održava tu zgradu, ali on je rekao da ne može pre jutra da dodje. Signal je sam jutros došao oko pola šest, nismo ništa popravljali, verovatno je tada struja došla u objekat", kazao je Radojković i dodao da je "čudno to što je svuda u okruženju bilo struje te da je samo taj objekat nije imao".

Direktorka Kulturnog centra Brus, u okviru koga radi Dom kulture u tom gradu, Bojana Djošić potvrdila je agenciji Beta da je sinoć signal kablovska televizije nestao, ali je kazala da ne zna razlog jer tada nije bila u Kulturnom centru.

"U to vreme nisam bila u Centru, ne znam zašto je nastao problem. Domar će utvrditi šta se desilo i to će prijaviti nadležnim službama" kazala je direktorka.

Marija Lukić je sinoć na svom Fejsbuk profilu objavila da je pet minuta pre emitovanja emisije "Život priča" u Brusu došlo "do kvara" na kablovskoj mreži te da gradjani ne mogu da prate TV Prva.

"Nadam se da je malo jasnije sve", napisala je Lukić u objavi na Fejsbuku.

Aleksandar Grbić iz Brusa rekao je agenciji Beta da se nakon nestanka kablovskog signala sinoć tridesetak gradjana Brusa okupilo ispred opštine, gde su duvanjem u pištaljke i puštanjem emisije sa telefona izrazili negodovanje zbog nestanka struje u Domu kulture, odnosno zbog prekida signala kablovskog operatera.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.