AAA

DRUšTVO | 13.03.2019 13:10 > 13.03 13:21

Danas: Preminula Zagorka Golubović

Profesorka Zagorka Golubović preminula je danas u Beogradu nakon duge bolesti u 89. godini, potvrdili su za list "Danas" članovi njene porodice.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Zagorka Golubović diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952-54).

U zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu izabrana je 1957. godine, gde je ostala do 1975. godine u zvanju vanrednog profesora.

U januaru 1975. suspendovala ju je Skupština SR Srbije, pa je do 1981. godine bila bez posla.

Radila je kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1981. radila je kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet.

Na Filozofski fakultet vratila se 1991. godine, gde je do 1996. godine predavala socio-kulturnu antropologiju.

Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta "Praksisa", kao i član redakcije P"raxis International".

Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije. Jedan je od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

O. Đ13/03/2019 15:06

Jedinstvena Zagorka Golubović. Srbija joj duguje veliko poštovanje, ono koje nikada ne pokaže prema izuzetnima u naučnnom, moralnom smislu Bila je sjajan profesor, naučnica, duboko moralna osoba, hrabra da stvari nazove pravim imenom , uvek pravedna , razumna. Ona nije primljena u SANU. Nije joj to bilo važno, proći će u Srbiji još stopedeset godina ili sto pedeset vekova, ko će znati, da se uspostave kriterijumi koji će takve žene gromade, hrabre i odvažneda znaju i misle svojom glavo poštovati na način koji im pripada.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.