AAA

DRUšTVO | 18.03.2019 15:05 > 18.03 15:06

Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu uredili fekalno-crpnu stanicu (VIDEO)


Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu okrečili su danas i uredili fekalno-crpnu stanicu, koja posluje u okviru komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, a koja je 2014. bila poplavljena.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti, rekla je da je krečenje i uredjenje fekalno-crpne stanice deo zajedničke akcije sa migrantima iz Prihvatnog centra u Obrenovcu.

"EU je uložila značajna sredstva u vodosnabdevanje u Obrenovcu jer je nabavila cisternu za distribuciju vode okolnim selima kada je to neophodno", rekla je Marić Luković.

Ona je istakla da su u okviru podrške EU kupljeni i elektromotori i pumpa za Fabriku vode u Zabrežju koji su omogućili da se podignu kapacitet preradjene vode sa 50 na 100 litara u sekundi i tako svim gradjanima obezbedi pristup čistoj vodi.

Dodala je da je zahvaljujući dobroj volji migranata renovirana i fekalno-crpna stanica, prvi put posle poplave 2014. godine.

Time će, kako je rekla, gradjanima Obrenovca biti poslata poruka da su migranti korisni članovi zajednice.

Član Opštinskog veća Obrenovca Aleksandar Pantelić kazao je da preduzeće Vodovod i kanalizacija zbog niskih cena vode ima problem sa finansiranjem poslovanja i da je zbog toga pomoć sa bilo koje strane dobrodošla.

"Pripremamo ambiciozan plana da do 2024. godine obezbedimo snabdevanje vodom gradjana na celoj teritoriji opštine i zbog toga nismo bili u finansijskoj situaciji da uredimo fekalno-crpnu stanicu", rekao je Pantelić i zahvalio je migrantima na pomoći.

Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije Milica Leković kazala je da su migranti rado prihvatili poziv za dobrovoljnu akciju.

"Došlo je dvadesetak migranata, a javilo se više nego što je neophodno za završetak ovog posla", kazala je Leković.

Migrant Beva iz Iraka rekao je da je u Srbiji 14 meseci i da je rado prihvatio poziv za volontersku akciju.

"Migranti nemaju priliku da nešto rade u Srbiji, a puni su energije. Krečenje mi ne pada teško, jer sam se sličnim poslovima i ranije bavio", rekao je Beva i dodao da je Srbija lepa zemlja i da su ljudi druželjubivi.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.