AAA

DRUšTVO | 22.03.2019 11:25 > 22.03 13:36

UNS i NUNS zahtevaju da se istraži ko je pretio uredniku Danasa

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju i tužilaštvo da "hitno" reaguju i istraže ko stoji iza pretnji na Tviteru upućenih uredniku u listu "Danas" Božidaru Andrejiću.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, nepoznata osoba sa Tviter naloga "Rade Mješalica" poručila je da će "polomiti od batina" Božidara Andrejića, uz "psovke i uvrede", posle objavljivanja njegove kolumne "Kraljević Marko na netu" u vikend izdanju lista Danas.

List Danas je, kako navodi UNS, objavio da je Božidar Andrejić podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog ovih pretnji, a u saopštenju UNS je naveo da očekuje da se odgovorni za pretnje kazne u skladu sa zakonom.

NUNS osudio pretnje Andrejiću

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas nadležno tužilaštvo da preduzme odgovarajuće mere prema osobi koja je uputila huliganske pretnje uredniku Danasa Božidaru Andrejiću i ocenilo da svaki napad na novinara predsavlja pretnju za slobodu javnog informisanja i izražavanja, a time i demokratiju.

Iz NUNS-a, kako navode, po ko zna koji put pozivaju najviše nosioce vlasti da javno i neselektivno stanu u odbranu novinara i medija.

Urednik u dnevnom listu Danas Božidar Andrejić podneo je juče Odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva "krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog pretnji koje su mu upućene i u komentarima deljene sa Tviter naloga 'Rade Mješalica'".

Autor pretnji uz niz psovki i uvreda poručio je da će Andrejića "polomiti od batina", povodom njegove kolumne od prošle subote u vikend izdanju Danasa pod naslovom "Kraljević Marko na netu".

Iz NUNS-a navode da se Andrejić u kolumni bavi isključivo internetom i sumnjivim sadržajima Vikipedije, i nikoga nije poimence prozvao.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.