AAA

DRUšTVO | 24.03.2019 11:40 > 24.03 11:40

NUNS i NDNV: Za pretnje Sejdinoviću odgovornost snosi vlast


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorili su danas vlast i nadležne državne organe da nečinjenjem preuzimaju odgovornost za brojne pretnje kojima je ponovo izložen predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Najnovije pretnje usledile su juče i noćas preko društvenih mreža, nakon objave na fejsbuk stranici "Srbija NAŠA zemlja" u kojoj se Sejdinoviću preti i po nacionalnoj osnovi, te se on naziva "muslimanskim ekstremistom" i "srbomrscem".

"Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se", objavljeno je na stranici "Srbija NAŠA zemlja".

Posle te objave usledile desetine komentara u kojima se iznose najrazličitije uvrede predsedniku NDNV-a, kao i pretnje ubistvom i
proterivanjem.

Sve pretnje prijavljene su Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

"Podsećamo, medjutim, da ovo nije prvi put da navedena fejsbuk stranica poziva na linč Sejdinovića, ali i na to da su sve dosadašnje prijave koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine dostavljalo tužilaštvu ostale bez ikakve reakcije", ukazali su NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanim akcijama zastrašivanja, za koje odgovornost snosi vlast, čiji predstavnici i sami često daju povoda da pretnje novinarima i drugim pojedincima koji se kritički odnose prema donosiocima odluka, ali i državni organi i institucije koji su obavezni da postupaju po ovim prijavama, ali to ne čine.

Novinarska udruženja su navela i da su prinudjeni da zaštitiu koju im ne pruža država, zatraže od medjunarodonih novinarskih udruženja i drugih medjunarodnih organizacija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.