AAA

DRUšTVO | 09.04.2019 13:45 > 09.04 13:50

'Zastava oružje' dala otkaz predsedniku Samostalnog sindikata Iliću jer se nije 'čekirao' na izlasku

  • Dragan Ilić, printscreen: YouTube
  • foto: fabrika "Zastava oružje", Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić koji je dobio otkaz jer se, kako je naveo, nije "čekirao" pri izlasku iz fabrike ocenio je danas da je njegov otkaz "do sada nevidjeni udar na jedan od najvećih fabričkih sindikata u zemlji" koji je poznat po snažnom zalaganju za zaštitu radničkih prava. On je agenciji Beta rekao da taj potez rukovodstva pokazuje da aktuelnoj vlasti smetaju jaki sindikalisti, da iza toga stoji namera da se "eliminišu" kako bi se sprovodili njihovi planovi oko funkcionisanja fabrike.

"Ovo je nezabeležen, prevaran i nekarakteran način da se nekome da otkaz", rekao je Ilić.
Iliću se na teret stavlja  nepoštovanje "čekiranja" na kapiji kada je u petak u automobilu SSSS i zajedno sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem krenuo iz fabričkog kruga ka kancelariji direktora na sastanak.

On je objasnio da je u fabrici važilo pravilo da predstavnici oba sindikata, Samostalnog i UGS "Nezavisnost" nemaju obavezu čekiranja prilikom izlaska iz fabrike, ali da je ono promenjeno o čemu on u medjuvremenu nije bio obavešten.

Prema rečima Ilića, u petak se nije "čekirao" ni predsednik sindikata UGS "Nezavisnost".

Ilića je rešenje o otkazu ugovora o radu sačekalo juče, okačeno na oglasnoj tabli u fabrici.

Protiv Ilića je već bila podneta jedna prijava zbog nepoštovanja "čekiranja" što se dogodilo u vreme štrajka radnika Zastava oružje u maju prošle godine.

Tada su njegov primer sledili i ostali radnici prilikom izlaska iz fabričkog kruga i odlaska na protest ispred upravne zgrade.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.