AAA

DRUšTVO | 09.04.2019 15:55 > 09.04 22:37

Panel: Ograničavanje slobode medija znak da se u društvu suzbija demokratija


Ograničavanje slobode medija je siguran znak da se u društvu suzbija demokratija, a kako bi se to izbeglo potrebno je da vlada svake države novinarima garantuje uslove pod kojima mogu da rade bezbedno i nezavisno, ocenjeno je danas na panelu o slobodi medija, u okviru Medjunarodne nedelje civilnog društva koja se održava u Beogradu.

Programski koordinator u "Free Press Unlimited" Nada Josimović ocenila je da je sloboda medija jedan od važnih uslova za funkcionalnu i zdravu demokratiju.

"Zaštita novinara je jako bitna, a vlade treba da poštuju njihov nepristrasan rad. Kad se ograničava sloboda medija onda ulazimo i u domen ograničenja slobode mišljenja što dotiče svakog gradjanina", rekla je Josimović.

Ona je kazala da novinari u Srbiji treba da pokažu "šta znači držati se etičkih principa", ali i da pokušaju da pruže otpor svakom ko ih u tome sprečava.  

"To se čini na različite načine. Na primer, za to su veoma bitne asocijacije za novinare, organizacije civilnog društva, ali i sami novinari koji treba da se pridržavaju principa samoregulacije profesije", rekla je Josimović.

Direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski rekao je da u Srbiji, ali i u celokupnom evropskom regionu postoji nepovoljna politička klima za novinare.

"Novinari su obično žrtve i predmet napada od strane odredjenih centara moći", kazao je on.

Sekulovski je podsetio da je sloboda izražavanja jedno od osnovnih ljudskih prava koje treba da se poštuje u svim društvima.

"Ako se medjusobno ne pomažemo, niko drugi nam neće pomoći. Upravo zbog toga novinarska zajednica treba da bude solidarna i ako neko od novinara ima problem, onda svi treba da pokušaju da ga reše", rekao je on.

Po njegovim rečima, novinarska solidarnost treba da se proširi u čitavom regionu Balkana, ne samo u Srbiji i Makedoniji.

"Treba da napravimo ambijent u kojem novinari mogu da rade bezbedno jer će samo na taj način postojati slobodni novinari", dodao je on.

Sekulovski je ocenio da je stepen slobode medija u Makedoniji, ali i u čitavom regionu na relativno niskom nivou.

Direktor za strategiju u "Freedom House" Vukašin Petrović rekao je da je u Srbiji, kao i u drugim zemljama neophodno uspostaviti regulatorni okvir koji će osigurati postojanje nezavisnih medija.

"Jedino će postojanje slobodnih medija i objektivnih novinara biti garant da su gradjani obavešteni na pravi način, odnosno da su im prenete istinite i proverene informacije o dogadjajima u zemlji i inostranstvu", kazao je on.

Petrović je ocenio da "političke i ekonomske elite moraju da ostave medije na miru".

Po njegovim rečima, novinarima u svakoj državi treba obezbediti fizičku i mentalnu sigurnost i zaštititi ih od pritisaka kako bi uspeli da svoje sposobnosti pokažu na pravi način.

Na panelu o slobodi medija zaključeno je da novinari treba da se odupru bilo kom pritisku koji im uskraćuje slobodan i nezavisan rad.

Medjunarodnu nedelju civilnog društva pod sloganom "Moć zajedništva" organizuju Gradjanske inicijative sa medjunarodnom mrežom CIVICUS, a na toj manifestaciji učestvuje više od 700 predstavnika civilnog sektora, aktivista i gradjana iz različitih oblasti i delova sveta.
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.