AAA

DRUšTVO | 22.04.2019 09:05 > 22.04 18:28

Baka planinarka proslavila stoti rodjendan na izletištu kraj Niške Banje


Nišlijka Jelena Minardi, najstarija planinarka u Srbiji, proslavila je danas stoti rodjendan na izletištu "Ada Ženeva" kraj Niške Banje u društvu planinara iz planinarskog društva "Preslap".

Nakon što su je prijatelji planinari otpevali rodjendansku pesmu, a ona ugasila svećice na rodjendanskoj torti, Minardi je poželela želju, a to je da još jednom vidi Radan planinu.

"To je najlepša planina na svetu, moja omiljena. Bila sam na Mon Blanu u Francuskoj i na mnogim drugim planinama, ali ni jedna nije tako lepa kao Radan. Ni jedna zemlja nema tako lepe planine kao što ih mi imamo", izjavila je Minardi.

Ona je kazala da planinari punih 58 godina i da je, zahvaljujući planinarenju, uspela da preživi veliku porodičnu tragediju kada su joj u saobraćajnoj nesreći poginuli snaja i unuk. Kazala je i da veruje da je zahvaljujući planinarenju doživela duboku starost.

"Priroda produžava život, daje vam energiju, oslobadjate mozak svih problema. To naše telo i mozak traže. Omladini poručujem da ne sedi u kafićima već da se priključi planinarima, na planinama će steći dug život", naglasila je Minardi.

Čitava njena porodica, dodala je Minardi, bavila se planinarenjem. Planinar je i njen sin Slobodan, a bili su to i njen pokojni suprug, snaja i unuk.

"Bila sam prosvetni radnik, radila sam u vrtiću i imala sam svaku radnu subotu. Medjutim, nisam propuštala ni jednu nedelju da odem na planinu", izjavila je Minardi.

Ona je kazala da ni sada ne odustaje od planinarenja i da će biti u prirodi do kraja života.

"Kada mi je bilo 96 godina prepešačila sam 14 kilometara. Sada ne mogu da hodam planinskim stazama, ali učestvujem u planinarskim pohodima. Prepešačim tri, četiri kilometra, sednem da se odmorim i čekam planinare da se vrate. Uživam da ih gledam kako se srećni vraćaju sa planine", kazala je Minardi.

Najstarija planinarka u Srbiji do sada je učestvovala u više stotina planinarskih akcija, osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ i pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.
                
               
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.