AAA

DRUšTVO | 22.04.2019 11:30 > 22.04 11:30

Šabac danas obeležava praznik grada

Grad Šabac danas obeležava praznik grada 22. april, dan kada je 1867, poslednji turski vojnik napustio Šabac, a ključevi grada predati pešadijskom kapetanu Srpske vojske Lazaru Cukiću.

Kako se u saopštenju navodi, oslobadjanje Šapca je, na simboličan način, označilo i oslobadjanje cele Srbije – pošto je garnizon koji se u tom mestu nalazio, zajedno sa Kladovom, Beogradom i Smederevom – bio u poslednjoj grupi utvrdjenja koja su prešla u srpsku vlast.Šabac svoj dan obeležava nizom manifestacija, a završna je Svečana akademija u Gradskoj kući, od 18 časova, na kojoj će biti uručena najviša gradska priznanja.

Ovogodišnji dobitnici Aprilske nagrade u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada su FK "Mačva" Šabac i neuropsihijatar Stevan Stanković.

U kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda nagradu je dobio novinar portala "Žig info" Milan Jovanović, a u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada, priznanje je dodeljeno Mesnoj zajednici "Zminjak-Skradjani".

Danas u podne, u Biblioteci šabačkoj biće otvorena izložba "Moj grad, moja priča", Narodni muzej od 19 časova organizuje predavanje "Predaja gradova 1867", a Šabačko pozorište svojoj publici danas poklanja predstavu "Pretposlednja panda ili statika" od 20 časova.
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Šabac.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.