AAA

DRUšTVO | 08.05.2019 11:40 > 08.05 12:15

Insajder: Protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu podignuta optužnica

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković iz Smedereva, potvrdio je za Insajder tužilac Milan Mihajlović.

Ona se tereti za krivično delo gradnje bez gradjevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Optužni predlog je predat nadležnom sudu koji bi trebalo prvo da ga ispita, a zatim, ukoliko ga potvrdi, da zakaže termin početka sudjenja u roku od 30 dana.

Optužnica protiv investitorke Snežane Mitković iz Smedereva podignuta je godinu dana nakon što je protiv nje Ministarstvo gradjevinarstva podnelo krivičnu prijavu za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

Investitorka koja se, kako je otkrio Insajder, u različitim dokumentima različito potpisivala i kao Mitković i kao Matković tokom tog perioda nije se nijednom pojavila na zakazanim saslušanjima u tužilaštvu u Brusu. Zbog toga je tužilac iz Brusa dao policiji nalog za njeno privodjenje uz zahtev da bude saslušana u Smederevu.

Kako je Insajder već objavio, umesto na zakazanom saslušanju u Brusu 15. aprila, ona se sa advokatom pojavila pred tužilaštvom u Smederevu gde je i dala iskaz po krivičnoj prijavi za nelegalnu gradnju.

"Iskaz koji je Snežana Mitković dala u Smederevu je stigao kod nas. Predmet je time kompletiran i na osnovu toga sam krajem aprila podneo optužni zahtev za krivično delo gradjenja bez gradjevinske dozvole. Reč je o delu za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora. Sada čekamo da sud zakaže pretres, to sada sve od njih zavisi", rekao je tužilac Mihajlović za Insajder.

Protiv Snežane Mitković podnete su dve krivične prijave zbog nelegalne gradnje i zbog falsifikovanog zahteva za legalizaciju. Oba postupka je preuzelo Osnovno tužilaštvo u Brusu.

Bespravni objekat od preko 1.000 kvadrata izgradjen je u Nacionalnom parku i u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom koju kontroliše vojska.

Prema istraživanju Insajdera, za postavljanje bilo kakvog objekta na toj lokaciji bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane. Ispostavilo se da je investitorka Snežana Mitković iz Smedereva nikada nije tražila, a da istovremeno Ministrstvo nije reagovalo. Zahvaljujući tome bespravna gradnja se odvijala nesmetano, da bi već početkom 2018. u objektu otvoren čak i restoran.

Snežana Mitoković je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgradjen je armirano-betonski veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Takodje, kako je Insajder ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu gradjevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017.

Upravo zbog toga je Ministarstvo gradjevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Umesto da bude srušen, deo nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu nedavno je upisan u katastar, otkrio je Insajder. Upis je odobrila Služba za katastar nepokretnosti Raške po zahtevu investitorke Snežane Mitković. U izdatom rešenju se nigde ne navodi da je reč o nelegalnom objektu, a sve to je uradjeno uprkos rešenju o rušenju i izvršenju koje je Ministarstvo gradjevinarstva donelo još prošle godine.
                                  


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.