AAA

DRUšTVO | 09.05.2019 18:45 > 09.05 18:45

Besmrtni puk u Nišu predvodili kozaci, bajkeri i general Lazarević


Šetnjom takozvanog "Besmrtnog puka" od logora "12. februar" do centralnog niškog trga i polaganjem venaca na Spomenik sovjetskim borcima i Spomenik oslobodiocima Niša, u tom gradu je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom.

"Besmrtni puk", u kome je bilo više stotina ljudi, predvodili kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević.

Osim potomaka boraca iz Drugog svetskog rata, u koloni su bili i predstavnici grada, gradskih opština, Nišavskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitrnog centra, izvidjači, članovi humanitarnih udruženja, boračkih organizacija i gradjani koji su svoje najmilije izgubili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Obraćajući se okupljenima na centralnom gradskom trgu general Vladimir Lazarević rekao je da počev od srpsko-turskih ratova, preko ratova za spas srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ, do poslednjeg rata pre 20 godina i odbrane od NATO agresije, "Besmrtni puk" simblizuje slobodoljublje i patriotizam, bez obzira na snagu neprijatelja koji napada.

"Poruka današanjeg marša je mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, žive poštujte", istakao je Lazrević.

On je podsetio da je patrijarh Pavle često govorio da će sve proći ali da "duša, obraz i dobra dela ostaju zauvek".

"Neka iza svih naših generacija ostaju duša, obraz i dobra dela", kazao je Lazarević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović u izjavi novinarima rekao je da 9. maj predstavlja veliki dan za svet, Evropu i Srbiju, koja je dala nemerljiv doprinos borbi protiv fašizma.

Bulatović je pozvao gradjane Niša da sutra u što većem broju dodju na vojno-policijsku paradu koja će biti jedna od najvećih u novijoj istoriji Srbije, a koja predstavlja centralnu manifestaciju obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u našoj zemlji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.