AAA

DRUšTVO | 10.05.2019 16:35 > 10.05 16:38

Pašalić pozvao gradjane da traže pomoć ako su im povredjena prava (VIDEO)


Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić pozvao je danas gradjane Srbije da se u što većem broju obrate toj instituciji, ukoliko su im prava povredjena.

On je, posle prijema pritužbi gradjana u zgradi Narodnog muzeja u Kraljevu i razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave, rekao da je došao stanovnicima tog grada "na noge" i najavio da će posetiti druge gradove u Srbiji kako bi gradjane poštedeo troškova dolaska u Beograd.

"Izuzetno mi je drago što postoji interesovanje gradjana za razgovor i zato je u Kraljevo došlo više saradnika da bi mogli da čujemo pritužbe što večeg broja gradjana i probleme, ako je moguće, rešimo na licu mesta", rekao je Pašalić na konferenciji za novinare posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave.

Dodao je da je to način da se, u slučaju da pritužbu nije moguće odmah rešiti, gradjanima daju smernice kome da se obrate.

Kada se dugo čeka na ispunjenje prava, gradjani, kao je kazao, gube nadu.

Stanovnike Kraljeva, prema njegovim rečima, muče isti problemi kao i one u drugim delovima Srbije i to su najčešće oni iz socijalno-ekonomske sfere, a ocenio je i da veliki problem predstavlja to što su sudski sporovi dugi.

Na pitanja novinara da li će zaštitnik gradjana rešavati i problem ostvarenja prava na zdravu životnu sredinu, Pašalić je kazao da je to osnovno ljudsko pravo.

"Ekološka situacija u Srbiji je loša, obišli smo zemlju od severa do juga i videli ekološka žarišta", kazao je Pašalić.

Rešavanje tih problema je, kako je ocenio, važno i zbog razvoja turizma u Srbiji.

Ukazao je i da, kada se na probleme zaštite životne sredine zaštitnik gradjana obrati nadležnim institucijama, one najčešće kažu da trenutno nema sredstava i kadrova za njihovo rešavanje.

"U tom slučaju pitamo nadležne da li će u budžetima za narednu godinu planirati novac za saniranje ekoloških žarišta", rekao je Pašalić.

Zaštitnik gradjana je ocenio i da je važno dobro informisanje, što bi pomoglo da se gradjani uključe u rešavanje problema.

Najavio je i da će insistirati na formiranju institucija lokalnih zaštitnika gradjana sa kojima će saradjivati, jer bi to, kako je naglasio, obezbedilo kvalitetnije rešavanje problema.

"U Srbiji možda samo jedna trećina lokalnih samouprava ima ombudsmana", kazao je Pašalić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li prima pritužbe gradjana zbog izgradnje mini hidroelektrana na potocima i da li je stigla pritužba gradjana Kraljeva i Lepenice zbog izgradnje hidroelektrane na reci Lepenici, Pašalić je rekao da se institucija Zaštitnika gradjana bavi i tim problemima.

"To pitanje zahteva detaljnu analizu da bi se utvrdili efekti izgradnje hidroelektrana na vodosnabdevanje i zemljište, kao i eventualni propusti pri dodeli dozvola", rekao je on i pozvao gradjane da "otvaraju" i te probleme.

On je u razgovoru sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem odmah pokrenuo razmatranje pritužbi koje je dobio od gradjana tog grada.

Terzić je ocenio da je to dobra politika Zaštitnika gradjana i dodao da će se menjati normativna akta koja su neophodna za proširivanje prava gradjana, a da su ona već poboljšana u sferi besplatne oplodnje i obezbedjenja socijalnih stanova za izbegla i ugrožena lica.

Gradjani su se Pašaliču najviše žalili na povredu prava iz oblasti socijalne zaštite, imovinskih odnosa, a bilo je i pritužbi zbog toga što im nisu prihvaćene ideje, kao na primer o podizanju spomenika odredjenim ličnostima u tom gradu.

Jedna od pritužbi bila je i ona Vesne Savić koja se odnosi na nedovoljnu pomoć za obnovu oštećene kuće u zemljotresu, zbog čega su predstavnici lokalne samouprave obećali da će razmotriti tu i ostale pritužbe.

Pašalić je razgovarao i sa predstavnicima javnih ustanova, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva u Kraljevu.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.