AAA

DRUšTVO | 21.05.2019 15:40 > 21.05 16:46

Kuburović: Sa Bramercom nisam razgovarala o izručenju radikala

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas u Nišu da na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma za krivične sudove u Hagu Seržom Bramercom nije razgovarala o izručenju Hagu članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića.

"Tema sastanka bilo je unapredjenje regionalne saradnje, a ne izručenje jer to nije odluka Tužilaštva već nalog koji treba da dobijemo od strane suda", izjavila je Kuburović.

Ona je kazala da Ministarstvo pravde još nije dobilo odluku o izručenju, tako da će se sačekati odluka kako bi se videlo šta u njoj piše, a na osnovu toga će Ministarstvo pravde postupiti u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Prema njenim rečima, poseta tužioca Bramerca našoj zemlji predstavlja uobičajnu posetu pred šestomesečni izveštaj koji se podnosi Savetu bezbednosti.

Medjunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) doneo je nedavno odluku da se članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Srbiji, već da se uhapse i izruče u Hag.

Radeta i Jojić osumnjičeni su da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Radeta je izjavila da ona i njen stranački kolega Petar Jojić nemaju nameru da dobrovoljno odu u Hag.

Ona je podsetila na pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem se navodi da nema pravnog osnova za njihovo izručivanje.

Veća primena medijacije strateški cilj Ministarstva pravde

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas u Nišu da je jedan od strateških ciljeva tog ministarstva unapredjenje alternativnog načina rešavanja sporova i što veća primene medijacije, kako bi se sudovi rasteretili, kako bi se smanjio broj predmeta i resursi sudova usmerili na predmete koji nisu medijabilni.

"Da je medijacija popularna govori činjenica da je Ministarstvo pravde do sada registrovalo preko 950 posrednika, najviše iz redova advokature", rekla je Kuburović na skupu u Višem sudu u Nišu na kojem je potpisan protokol o saradnji u primeni medijacije izmedju Višeg i Osnovnog suda u Nišu i Advokatske komore Niša.

Kuburović je kazala da će protokol dodatno unaprediti medijaciju u sudovima u Nišu.

"Osnovni i Viši sud u Nišu su prvi, proaktivno krenuli u potpisivanje protokola o medijaciji sa komunalnim preduzećima i dali dobar primer ostalim sudovima širom Srbije na koji način medijacija može da se primeni. U Nišu smo imali i prvi slučaj rešavanja radnog spora putem medijacije", rekla je Kuburović.

Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić rekao je da je za godinu i po dana primene medijacije u Nišu na taj način rešeno ukupno 288 predmeta.

"Putem medijacije svakodnevno rešavamo barem po jedan predmet. Interesovanje gradjana za medijaciju je poraslo jer su prepoznali svoj interes da spor reše tim putem", istakao je Krstić.

On je kazao da su Osnovni i Viši sud u Nišu i do sada imali dobru saradnju sa Advokatskom komorom, a potpisani protokol predvidja preporuku advokatima da upućuju stranke na postupak medijacije.

"Advokati imaju interes da se sporovi rešavaju putem medijacije jer će tako brže rešavati predmete svojih stranaka, dok stranke treba da imaju u vidu da će brže i jeftinije rešiti spor", naglasio je Krstić.

Predsednik Advokatske komore Niša Gordan Pantić izjavio je da da potpisivanje protokola ima za cilj pre svega stručno usavršavanje advokata u oblasti medijacije.

On je podsetio da se očekuje da naredne godine bude donet zakon koji će uvesti obaveznu medijaciju i advokati treba da budu na vreme spremni da postupaju po tom zakonu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.