AAA

DRUšTVO | 22.05.2019 15:30 > 22.05 15:34

Projekat unapredjenja socijalne zaštite u 15 gradova u Srbiji. Djordević najavio izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i zakon o socijalnim karticama


Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja potpisali su danas u Beogradu memorandum o saradnji sa 15 lokalnih samouprava u kojima će se sprovoditi projekat "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe".

Resorni ministar Zoran Djordjević rekao je da su osetljive grupe ciljna grupa njegovog ministarstva na koje želi da obrati dodatnu pažnju.

"Pet okruga su izabrani, a od toga 15 jednica lokalne samouprave. Saradnja sa tim opštinama trebalo bi da unapredi medjuresorne komunikacije i efikasan odgovora na potrebe korisnika", rekao je Djordjević.

Zamenica nemačkog ambasadora Dorotea Gizelman kazala je da osetljive grupe često mogu da budu diskriminisane, a da je cilj projekta da se to ispravi u skladu sa njihovim potrebama.

Ona je kazala i da su izabrani gradovi koji su reprezentativni za Srbiju i da takvi projekti daju doprinos održivom razvoju u skladu sa principom "Da niko ne zaostaje".

Vodja projekta Aleksandra Hilbi kazala je da će mere biti osmišljene u saradnji sa lokalnim samoupravama i da su prilikom izbora gradova uzeti u obzir statistički podaci i spremnost opština da saradjuju.

Neki od gradova koji su izabrani za sprovodjenje projketa su Loznica, Užice, Sremska Mitrovica, Kosjerić i Mionica.

Projekat je nastao u partnerstvu Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju i Ministarstva za rad sa ciljem da se pruži podrška unapredjenju sistema pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.
Djordević najavio izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i zakon o socijalnim karticama
Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Djordjević najavio je danas izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i donošenje zakona o socijalnim karticama.

"Zakon o socijalnim karticama će pružiti mogućnost da na transparentan i pravedniji način radimo raspodelu sredstava sa čime će i javnost biti upoznata, kako bi znali da su sredstva dodeljena na najpravičniji način", rekao je Djoredjević novinarima na potpisivanju memoranduma sa 15 lokalnih samouprava učesnica projekta "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe.

Djordjević je rekao i da će pristup informacijama o gradjanima u vezi sa socijalnim karticama, biti striktno ograničen i da te podatke neće imati ni ministar.

On je najavio i donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu do kraja godine, koji će ranjivim grupama omogućiti da posluju pod privilegovanim uslovima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.