AAA

DRUšTVO | 03.06.2019 17:25 > 03.06 17:25

Inicijativa Ne davimo Beograd: Izgradnja ski staze na Avali planirana u zaštićenom području

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je danas upozorila da planirana izgradnja staze za skijanje na Avali sa pratećim objektimna može da "značajno ugrozi biljni i životinjski svet" na toj planini i pozvala gradjane da prate promene i eventualne radove.

Inicijativa je u saopštenju podsetila da je Avala zaštićeno prirodno dobro.
Medjutim, izvodjenjem planiranog projekta JP "Skijališta Srbije", "brojni zabavni sadržaji" vrednosti pet miliona evra nalazili bi se na delu Avale koji je pod trećim stepenom zaštite.

"Projekat 'oživljavanja' Avale, čiji je nosilac JP 'Skijališta Srbije' podrazumeva izgradnju skijališta na površini od 4,5 hektara, gde se pored ski staze duge 550 metara planira i gradnja ski lifta dužine 480 metara, poligona za početnike, boba na šinama, zip-lajna, mini-golf igrališta, avantura parka, fabrike snega za veštačko osneživanje staze i brojnih pratećih objekata", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da najavljeni sadržaj na Avali, "posebno od Mitrovićevog doma do podnožja Avale u pravcu Pinosave", "već na papiru podrazumeva izgradnju infrastrukturne mreže i objekata koji nisu u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih vrednosti i kapacitetom prostora, kako to propisi nalažu".

"Dodatni problem je što je ovo još jedan od nestransparentnih projekata, gde gradjani i gradjanke nemaju pravo na svoje mišljenje, a struka je najverovatnije uključena samo tamo gde ucenom ili zbog nekog interesa treba da se stavi potpis na dokumentaciju", navela je Inicijativa "Ne davimo Beograd".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.