AAA

DRUšTVO | 07.06.2019 13:10 > 07.06 14:27

Divlje svinje i jutros preplivavale reku ka Novom Beogradu. Uprava: Izbegavati izlaske noću u području, ženke visokosuprasne (VIDEO)


Nekoliko divljih svinja preplivalo je i jutros reku sa Velikog ratnog ostrva do Novog Beograda.

Kako su stručnjaci objasnili za medije juče, na Velikom ratnom ostrvu nalazi se populacija od oko 30 divljih svinja, koje reku preplivavaju samo kad im se smanji životni prostor i kada osete da su ugrožene, a kako su naveli, one neće biti vraćane na Veliko ratno ostrvo.

Slična situacija je bila i 2014. godine kada su divlje svinje sklonjene i vraćene u prirodno okruženje.

Mediji su i juče objavljivali snimke svinja koje su u noći izmedju srede i četvrtka pretrčavale ulice u Novom Beogradu, a kojih je bilo mnogo na društvenim mrežama.
Uprava za šume o divljim svinjama: Izbegavati izlaske u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna noću

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozorila je danas javnost na potencijalnu opasnost od divljih svinja koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

Uprava je navela da je usled visokog vodostaja Dunava koji je poplavio Veliko ratno ostrvo, odredjeni broj divljih svinja spas pronašao na području Novog Beograda, što je prouzrokovalo veliku uznemirenost u javnosti.

"Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene, pri čemu su odredjene ženke visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika", navodi se u saopštenju.

Uprava je navela da su na terenu uvedena dežurstva u organizaciji Lovačkog udruženja "Zemun", policije i JKP "Veterina Beograd", koji preduzimaju mere hvatanja, uspavljivanja i zbrinjavanja u prihvatilištu kojim gazduje LU "Zemun", kao i stalnog praćenja njihovog kretanja, uz preduzimanje svih neophodnih mera.
"Radi lične bezbednosti ljudi, kao i izbegavanja nepotrebnog uznemiravanja koje može izazvati nekontrolisane reakcije i nepredvidivo kretanje divljih svinja, neophodno je da se izbegavaju izlasci u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna, a naročito u večernjim i noćnim satima, sve dok traje ova neposredna opasnost", upozorila je Uprava za šume

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.