AAA

DRUšTVO | 12.06.2019 15:25 > 12.06 15:31

Šapčani spašavaju drvorede

Zbog pojave lisnih vaši na drvoredu lilijadendrona u Pop Lukinoj ulici u Šapcu, gradske službe su danas izašle na teren kako bi proverili stanje u kom se nalaze sva stabla u gradu.
U "patroli" je bio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je rekao da mu se prethodnih dana javilo nekoliko sugradjana iz ovog dela grada, zabrinutih zbog stanja u kom se nalazi drvored.
"Ovo su nova stabla, pa su se gradjani zabrinuli zbog pojave žutog lišća. Odmah smo reagovali i na teren su izašle gradske službe koje su utvrdile koji je problem u pitanju. Iako su stabla odmah pregledana i tretirana, danas sam dao nalog da se proveri stanje svih stabala u gradu. Cilj nam je da sačuvamo svako stablo i da što više ozelenimo grad. To je ono što je važno za budućnost svih nas. Očekujem brz odgovor na pitanje u kakvom su stanju ostala stabla u Šapcu", rekao je gradonačelnik.
On je za jesen najavio veliku akciju sadnje drveća u Savaparku, koju će Grad organizovati zajedno sa  šabačkim privrednicima.
"Jesen je pravo vreme da se posade novi drvoredi. A zadovoljstvo je što će sadnja biti realizovana na incijativu gradskih privrednika. Zato će Grad i ubuduće voditi računa o svakom stablu, jer pokazujemo da nam je svima važno da ozelenimo našu okolinu”, poručio je Zelenović.
Andrijana Žikić, saradnik za nadzor za zelenilo u Gradskoj upravi grada Šapca, objasnila je da su lisne vaši, zbog vremenskih uslova koji su bili pogodni za njihovo razmnožavanje obilnih kiša i naglog skoka temperature, napale novi drvored u Pop Lukinoj ulici.
"I blaga zima im je išla u korist, pa su se brzo razvijale. Predstoji nam praćenje i drugih stabala na kojima smo primetili lisne vaši, kako bismo ih tretirali na vreme. Juče je obavljen prvi krug tretiranja fungicidima i insekticidima sa zemlje. To tretiranje ćemo ponoviti za deset dana. Ovo tretiranje uopšte nije štetno po okolinu i ljude, kao ni lisne vaši, osim što prljaju kolovoz i automobile", napomenula je ona.
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Šabac. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.