AAA

DRUšTVO | 15.06.2019 19:05 > 15.06 19:05

Gradjani se protive rekonstrukciji ulica u Beogradu, predlažu drugačije rešenje

Beogradsko Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste" je saopštilo da se danas grupa građana usprotivila početku rekonstrukcije važnih gradskih ulica od Vukovog spomenika do Kalemegdana, smatrajući da je projektno rešenje pogrešno.

Predstavnici udruženja "Ulice za bicikliste" i "Ne davimo Beograd" su više puta prethodnih godina ukazivali gradskim čelnicima Beograda i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj koja finansira danas započete radove u ulicama Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanovoj, da se rekonstrukcijom ukida prednost koju je do sada imao tramvajski saobraćaj jer će kroz "tramvajske baštice" posle radova biti pušteni i automobili.
Predstavnici gradskog Sekretarijata za investicije su "priznali da će tramvaji biti sporiji, ali to pravdaju bezbednošću učesnika saobraćaja", piše u saopštenju u kojem se ukazuje da se "nigde u civilizovanom svetu prednost ne daje privatnom automobilskom prevozu, već, naprotiv, javnom gradskom prevozu da bi se smanjile gradske gužve".

Sugestija Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste" gradskim čelnicima je da "odustanu od ove 20 miliona evra skupe rekonstrukcije iz kredita EBRD", da preprojektuju rešenje tako da tramvajske šine budu u sredini ulice sa nezavisnim bašticama (kao u Nemanjinoj i u Bulevaru Kralja Aleksandra), da planiraju javne garaže, ukinu ulična parking mesta i umesto njih naprave biciklističke staze", piše u saopštenju.

Rešenjem koje predlaže Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste", Beograd bi "dobio pravi 'zeleni bulevar' gde bi emisija štetnih gasova i buka bile svedene na minimum", piše u saopštenju.

Navedeno je da danas započeta "rekonstrukcija može da sačeka, jer je urgentna samo zamena šina" dok se ne projektuje praktičnije rešenje, te bi korist od odlaganja danas započetih radova bila višestruka jer centar Beograda ne bi bio "dodatno blokiran dok se ne završe radovi koji su već u toku na Trgu Republike i u Karađorđevoj ulici".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.