AAA

DRUšTVO | 18.06.2019 17:20 > 18.06 20:06

Šarčević: Ponudio sam ostavku svojim šefovima ali nije ovo Hag pa da postoji komandna odgovornost

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je večeras da je svojim "šefovima" ponudio ostavku na tu funkciju posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature ali i dodao da "nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost". 

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je rekao da su tri žene učestvovale u lancu u kom je po njegovim rečima, "iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima". 

"Izvinjavam se svim djacima i roditeljima ali i mom timu. Imamo scenario za ove stvari, sutra i prekosutra ću dati rezervne varijante testova", rekao je Šarčević. 

On je naveo da je projekat mature kako se radi u poslednjih osam godina "sam po sebi rizičan" ali i dodao da se "pravila igre ne mogu menjati tokom same igre". 

"Uvek se ovakva situacija dramatizuje a mi smo sprečili lavinu loših dogadjaja", dodao je Šarčević.
"U ovom trenutku ne vidim razlog za ostavku"
Šarčević je za list "Danas" izjavio da ne zna zašto bi dao ostavku kada je Srbija kako je naveo, u izveštaju Evropske komisije ocenjena "najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke".

"Ako im to nešto ne znači onda 'ajde se igramo škole... to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku... šta mislite da sam ja od juče pa ne znam da će da traže!? Ja ću da ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno!", rekao je Šarčević komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku. 

Ministar je naveo da će "svakako razmisliti" o ostavci, ali da "u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto". "Ne možete vi zbog nekog dogadjaja koji je ni prvi, ni poslednji, prevideti sve što je uradjeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje", ocenio je Šarčević. 

Navodeći da policija i BIA istražuju slučaj provaljenih testova, ministar je precizirao da je istraga sužena na 15 škola u "nekih pet gradova", u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl.

"Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA", naveo je Šarčević i dodao da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ "Ilija Birčanin" koja je došla u posed testa iz matematike koji je "procureo" u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.