AAA

DRUšTVO | 25.06.2019 15:40 > 25.06 15:40

Predstavljena knjiga o globalizaciji Orhana Dragaša


Nova knjiga direktora Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša pod naslovom "Dva lica globalizacije istina i obmane" predstavljena je u Beogradu u prisustvu članova Vlade Srbije, stranih diplomata, urednika medija, naučnika i istraživača, kao i predstavnika velikih kompanija, saopštio je danas taj institut.

"Dva lica globalizacije istina i obmane" je istraživanje koje se bavi stanjem globalizacije u svim njenim aspektima danas, deceniju nakon globalne finansijske krize i, kako je naglasio autor, ona je usledila kao rezultat njegovog post-doktorskog usavršavanja na prestižnom London School of Economics and Political Sciences.
O knjizi i o aspektima savremene globalizacije, govorili su, pored autora, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić, koji je ujedno i autor predgovora, kao i profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić, koji je jedan od recenzenata.

Predstavljajući svoje istraživanje, Orhan Dragaš rekao je da globalizacija danas nije ugrožena, da je u periodu posle krize 2008. godine donekle promenila svoje oblike i intenzitet, ali da se nikako ne može vratiti unazad ili čak zaustaviti.

"Reč je procesu, a ne o ideologiji. Procesu koji je generisan tehnologijom, ekonomijom i političkim odlukama, i samim tim nemoguće je pružati joj otpor i pokušavati da se zaustavi, već je potrebno prilagoditi svoja jedra njenim vetrovima", rekao je autor.

Knjiga se detaljno bavi stanjem globalizacije danas, a posebno u SAD, Evropskoj uniji i Kini, kao ekonomski i politički najuticajnijim akterima globalizacije, takodje i dometima populističkih pokreta širom sveta, kao faktorima ugrožavanja i usporavanja globalnih integrativnih procesa, kao i uticajem konflikata i novih komunikacionih tehnologija na današnju globalizaciju.

U saopštenju se navodi i da su medju recenzentima knjige i neki od najuticajnijih svetskih istraživača i stručnjaka za medjunarodne odnose, poput dugogodišnjeg diplomate i dekana Triniti koledža na Univerzitetu Oksford Ajvora Robertsa, profesora na Univerzitetu Saseks Nila Dulija, Džonatana Granta sa britanskog Kings koledža, Džang Jiadonga sa kineskog univerziteta Fudan, Efraima Lapida sa izraelskog univerziteta Bar-Ilan, profesora ekonomije na istanbulskom univerzitetu Altinbas Emrea Alkina i profesora sociologije Marka Lombardija sa univerziteta Katolika iz Milana.

Knjigu "Dva lica globalizacije istina i obmane" objavila je beogradska izdavačka kuća "Albion Books".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.