AAA

DRUšTVO | 05.07.2019 15:30 > 05.07 18:41

Zaštitnik gradjana: Čačani se mahom žale na nelegalne objekte i imovinsko-pravne probleme (VIDEO)


Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da nelegalna izgradnja i imovinsko-pravni problemi čine 80 odsto pritužbi koje su mu danas podneli gradjani Čačka.

"Gradjani se žale i na zagadjenje reka Zapadna Morava i Luknjača", rekao je Pašalić novinarima tokom posete Čačku i dodao da će da proveri lokalne institucije kojima su se gradjani obraćali i da li su od njih dobili adekvatne odgovore.

Gradonačelnik Milun Todorović, je rekao da su najveći problemi Čačana ekologija, nelegalna izgradnja, nezadovoljstvo Centrom za socijalni rad, rad sudova.

Pašalić koji će danas otići do reka na čije se zagadjenje gradjani žale, kazao je da će, ako je tako, obavestiti Ministarstvo zaštite životne sredine.

On je rekao da su u toku izmene i dopune Zakona o zaštiti gradjana kojima će institucije gradjana dobiti više ingerencije za rešavanje problema.

Podsetio je da Zaštitnik gradjana ne može da kažnjava ustanove koje ne postupaju po njegovim preporukama za rešavanje problema, ali da on, kako je rekao, "deluje svojim autoritetom koji se stiče dugo".  

Pašalić će se sastati i s predstavnicima javnih ustanova, preduzeća i civilnog društva Čačka koji je posetio u okviru kampanje približavanja gradjanima institucije njihovog Zaštitnika. Čačak je šesti grad koji je Zaštitnik gradjana posetio, a planirano je da obidje još 15 gradova.


Čačani mogu jednom sedmično da putem skajpa kontaktiraju zaštitnika gradjana
Zaštitnik gradjana Srbije Zoran Pašalić rekao je danas u Čačku da će na inicijativu gradjana oni moći direktno da kontaktiraju sa njim preko skajpa, jednom sedmično, iz prostorija čačanske Gradske bilbioteke "Vladisalav Petković Dis".

Sa rukovodstvom Gradske biblioteke je dogovoreno da gradjani svakog četvrtka, od 13 do 15 časova, mogu iz prostorija biblioteke preko skajpa da iznesu svoje žalbe zaštitniku gradjana.

Pašalić je rekao da je nakon sastanka koji je održao sa gradjanima, predstavnicima javnih preduzeća, ustanova i civilnih udruženja u Čačku, najviše žalbi bilo na zagadjenje reka Lupnjača i Zapadna Morava, nepristupačnost gradskim institucijama licima sa invaliditetom, kao i proceduru za unos nepokretnosti u katastar.

Zaštitnik gradjana je rekao da će kontaktirati Ministarstvo za ekologiju i tražiti da se uključe u rešavanje problema zagadjenja reka u Čačku, da će pokrenuti inicijativu kod Geodetskog zavoda da se uprosti procedura upisa nepokretnosti u katastar.

On je dodao da će od lokalnih vlasti u Čačku tražiti da se licima sa invaliditetom omogući veća pristupačnost institucijama.

Pašalić se ranije danas susreo i sa rukovodatvom grada Čačka, a u tom gradu boravio je u okviru kampanje "Dan zaštitnika gradjana".
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.