AAA

DRUšTVO | 22.07.2019 12:40 > 22.07 15:41

Članovi Jevrejske opštine Beograda od sutra protestuju ispred Ministarstva pravde

Jevrejska opština Beograda pozvala je danas Ministarstvo pravde Srbije da postupi u skladu sa zakonom i upiše njenog predsednika Aleksandra Jinkera u Registar crkava i verskih zajednica, bez odlaganja i daljeg arbitriranja.

U pismu koje je potpisao rabin Isak Asiel, Jevrejska opština je najavila da će se od sutra, utorka, 23. jula, svakog radnog dana okupljati ispred Ministarstva pravde u Beogradu da bi izrazili duboku zabrinutost jer smatraju da se Ministarstvo ponaša protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama time što odbija da upiše nedavno izabranog predsednika Jevrejske opštine.

U saopštenju piše da su Danilo Medić i njegova uprava smenjeni na Vanrednoj skupštini koja je održana u skladu sa statutom i podstatutarnim aktima Jevrejske opštine, tako da on više nju ne predstavlja, ali je "postupanje Ministarstva u postupku registracije protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i uobičajene prakse".

Takvo postupanje čini Ministarstvo pravde "saučesnikom u netransparentnoj praksi opozvane Medićeve uprave, kao i saučesnikom u netransparentnom trošenju novca poreskih obveznika Srbije koji je dodeljen Jevrejskoj zajednici Srbije na osnovu Zakona o restituciji", ocenjeno je u saopštenju.

Jevrejska opština je navela da "osudjuje stalnu podršku" Ministarstva pravde Srbije, kako se navodi, "netransparentnoj i korumpiranoj, smenjenoj upravi".

"Odbijamo uplitanje Ministarstva u unutrašnje poslove naše zajednice i bilo kakve pokušaje arbitraže bilo koje strane izvan okvira relevantnih zakona i ustava" ukazuje se u saopštenju Jevrejske opštine.

Aleksandar Saša Jinker, novi predsednik Jevrejske opštine Beograda piše u saopštenju "ima podršku apsolutne većine Jevreja u Srbiji", a proces njegove registracije kao predsednika "prerastao je u simbol borbe za naša prava na autonomiju i opstanak Jevrejske zajednice Srbije".

"Mi ćemo nastaviti da se borimo svim legalnim i legitimnim sredstvima kako na lokalnom, tako i na medjunarodnom planu, do ponovnog uspostavljanja naše autonomije", najavila je Jevrejska opština Beograd u saopštenju.

Rivalska frakcija Jevrejske opštine osudila najavu protesta u Beogradu

Rivalska frakcija Jevrejske opštine Beograda ogradila se danas od protestnog skupa koji je za utorak najavila grupacija okupljena oko rabina Isaka Asiela i navela da se radi o pritisku na sudstvo i državne organe.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o "manjoj opozicionoj grupi" koja deluje unutar te zajednice.

"Legalno i sadašnje rukovodstvo se apsolutno ogradjuje od svih protesta koje ova grupa sprovodi i organizuje zarad pritiska javnosti na sudstvo i državne organe, u nedostatku većinske podrške u članstvu. Zloupotrebom funkcije rabina, Isak Asiel, stavljajući se u službu isključivo manje grupe članova, čini i nadalje nemerljivu štetu kompletnoj zajednici Jevreja u zemlji i svetu", navodi se u saopštenju te frakcije.

Jevrejska opština Beograda, u pismu koje je potpisao rabin Isak Asiel, pozvala je ranije danas Ministarstvo pravde Srbije da postupi u skladu sa zakonom i upiše njenog predsednika Aleksandra Jinkera u Registar crkava i verskih zajednica, bez odlaganja i daljeg arbitriranja.

Ta Jevrejska opština je najavila da će se od sutra, utorka, 23. jula, svakog radnog dana okupljati ispred Ministarstva pravde u Beogradu da bi izrazili duboku zabrinutost jer smatraju da se Ministarstvo ponaša protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama time što odbija da upiše nedavno izabranog predsednika Jevrejske opštine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.