AAA

DRUšTVO | 12.08.2019 13:10 > 12.08 14:04

Maja Pavlović po treći put u štrajku gladju, očekuje poziv Vučića


Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović danas je ispred zgrade REM-a na Trgu Nikole Pašića u Beogradu po treći put započela štrajk gladju, pošto zahtevi njene televizije nisu ispunjeni.

Pavlović je navela da očekuje poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da se nada da će do njega doći, s obzirom da ga je on sugerisao.

"U ponedeljak sam uputila sugestiju da ću čekati do kraja nedelje i da ću ukoliko se ništa ne desi nastaviti štrajk gladju. Mi smo tu, čekamo poziv predsednika", rekla je Pavlović.

Pavlović je rekla da su, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, postojale inicijative sa obe strane, ali da do ispunjenja zahteva nije došlo.

"Više nemamo finansijskih mogućnosti da budemo strpljivi", rekla je Pavlović.

Navela je da su zahtevi Kanala 9 isti i da se odnose na donošenje presuda u postupcima u kojima  godinama traže da saznaju "da li je njihov stav ispravan i šta će sud reći".

"Ustavni sud se izjasnio u pogledu zahteva upućenog Organizaciji proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) i neće da odlučuje po našoj žalbi. Moji advokati pišu predstavku Strazburu i pravdu ćemo tražiti u instanci van naše zemlje", rekla je Pavlović.

Navela je i da je finansiranje lokalnih medija "zaista ograničeno ukoliko nisu prorežimski".

"Zahteve sam definisala u skladu sa onim što muči sve lokalne medije, a ne samo mene. Svi su saglasni da je to ono što nam onemogućava da opstanemo. Medjutim ne očekujem otvorenu podršku s obzirom da je veliki strah u Srbiji", kazala je Pavlović.

NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da postignuti dogovor sa direktorkom novosadske televizije Kanal 9 Majom Pavlović "konačno sprovedu u delo" a nju da odustane od štrajka gladju, u koji je danas opet stupila, "da ne bi ugrozila sopstveno zdravlje".

NDNV je u saopštenju ocenio da je položaj televizije Kanal 9 "samo jedan u nizu primera alarmantno lošeg položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovodjenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka".

"Lokalni mediji imaju veoma važnu ulogu u informisanju gradjana i kreiranju pluralizma mišljenja i njihovo gušenje vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu", ocenjuje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.