AAA

DRUšTVO | 15.08.2019 16:40 > 15.08 16:40

Raskrikavanje: Za pola godine više od 400 laži na naslovnicama četiri tabloida

Projekat portala Krik, Raskrikavanje, objavio je danas analizu prema kojoj je u prvih šest meseci na naslovnim stranicama dnevnika "Kurir", "Informer", "Srpski Telegraf" i lista "Alo" objavljeno najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti.

U analizi se navodi da je u tom periodu Informer objavio 150 lažnih ili neutemeljenih vesti, list Alo 115, Srpski telegraf 94, a dnevni list Kurir 60 takvih vesti.
Na sajtu Raskrikavanja piše da "sa naslovnih stranica četiri dnevna lista sa najvećim tiražima za pola godine čitaoci su mogli uglavnom da se dezinformišu. Bilo je dovoljno samo da pročitaju naslove na kiosku i da i ne otvarajući novine budu izmanipulisani i prevareni".

U teskstu se navodi da je zajedničko svim listovima koji su analizirani "negativan stav prema liderima opozicije, protestima '1 od 5 miliona' i susedima, a da je 'Dragan Djilas' ime koje se ubedljivo najčešće spominje u negativnom kontekstu, a u nešto manjoj meri su zastupljeni i drugi opozicioni političari".

"Svoju naklonost tabloidi poklanjaju pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Na naslovnim stranicama, nije objavljena niti jedna vest koja kritički izveštava o nekoj Vučićevoj odluci. U isključivo pozitivnom svetlu prikazan je i predsednik Rusije Vladimir Putin", navodi taj portal.

Prema podacima baze Kešformisanje koju je uradilo Raskrikavanje, firme koje su izdavači ovih tabloida tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima su sufinansirane sa više od 51 milion dinara.

Prema pisanju tog portala, Medijska mreža doo, izdavač Srpskog telegrafa, dobila je najmanje 22 miliona dinara za svoje projekte, a kompanija Adria Media Group, koja izdaje i list Kurir, dobila je više od 11 miliona dinara.

Firmi Dnevne novine Alo doo, izdavaču istoimenog tabloida, pripalo je najmanje 12 miliona dinara, dok su firme u vlasništvu Dragana Vučićevića koje stoje iza tabloida Informer, dobile najmanje 6,2 miliona dinara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.