AAA

DRUšTVO | 22.08.2019 14:55 > 22.08 15:48

Akademija Saradnici Sunca: Literarno nadahnuće za mlade pesnike u prirodi (VIDEO)


Prva Akademija "Saradnici Sunca", započeta danas na Zlatiboru, omogućiće da mladi talentovani pesnici iz cele Srbije tokom sedmodnevnog stvaralačnog kampa dodatno usavrše svoj literarni dar i neposredno osete lepotu i nadašnuće koje daje priroda.

U dvorištu porodične kuće dečijeg pesnika Ljubivoja Ršumovića u Ljubišu, sa osmoro talentovane dece, osim njega, radiće i družiti se mnogi istaknuti književni i dramski stvaraoci, medju kojima su Mošo Odalović, Violeta Jović, Tode Nikoletić, Borka Tomović, Branko Stevanović i drugi.

Akademija "Saradnici Sunca" je prvi projekat koji realizuje novoosnovana Fondacija "Ršum" čiji je osnivač i predsednik Ljubivoje Ršumović.

Polaznici Akademije, kako je rekao Boško Kukanjac, učenik beogradske Osnove škole Frence Prešern, očekuju da puno nauče jer će "učiti od majstora, da obogate svoj izraz, uživaju u prirodi i nadju novu inspiraciju".

"Drugarstvo, zagraljajnost, dobrota, to je sadržaj predvidjenih dogadjaja", rekao je Ršumović, navodeći da su deca uzrasta od 10 do 15 godina i nisu početnici, već dobitnici nagrada tako da se i od njih može učiti.

On je naveo da je planirano da se poslednjeg dana kampa, 28. avgusta, na Kraljevom trgu na Zlatiboru održi završna priredba, gde će deca čitati svoje radove nastale tokom Akademije.

Prema njegovim rečima, namera je da Akademija "Saradnici Sunca", postane tradicionalni godišnji dogadjaj, a da se učešće već naredne godine proširi i na decu iz Republike Srpske i dijaspore.

Dramski pisac i pisac za decu Tode Nikoletić naveo je da u prirodnoj lepoti, koja ih tu okružuje, deca mogu bolje osetiti svoju duhovnost i dobiti veći podstrek da se "okrilate da polete ka literarnim visinama, koje su najveće tvorevine u životu čoveka".

Nikoletić je naveo da su polaznici Akademije deca koja su prisutna na svim velikim literarnim festivalima, imaju dovoljno darovitosti tako da će se sada raditi na njihovom usavršavanju.  

Predsednica Udruženja Škole za opstanak Gordana Brum je objasnila da se deca u prirodi uče i kako da od nje uzmu najbolje i kako najbolje da joj vrate.

"Želimo i da probudimo što veću ljubav prema prirodi, da pokažemo zašto je i najmanja buba tako važna", rekla je Blum.

Projekat Akademija "Saradnici Sunca" podržali su ministarstva kulture i informisanja i Opština Čajetina.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Čajetina.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.